Back to Federal guidance

Hands-on training in HAZWOPER programs

Summary OSHA clarified that interactive or video training can be part of a 24- or 40-hour HAZWOPER program, but cannot be the sole training method. Trainees must physically don, doff, touch and manipulate the PPE and equipment required for the specific site. The page also reproduces the July 2008 letter and marks portions that no longer reflect current OSHA policy as edited.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2009-02-04
Date issued
February 4, 2009
Status
Active
This February 4 clarification edits and replaces the contrary portions of OSHA’s July 2, 2008 letter reproduced in the official page.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 4, 2009

Mr. Clay Bedmarz

National Environmental Trainers, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Bedmarz:

This is in response to your inquiry regarding a letter from our office sent to you on July 2, 2008. You specifically were concerned about a particular paragraph in that letter that described the use of your "HAZWOPER Hands-On Simulator®" on-line training program.

The paragraph states in part, "If a customer of yours were to follow your counterstatements or use your "HAZWOPER Hands-on Simulator®," as part of their training program, the customer would not be in compliance with our standard."

After reviewing the July 2 letter, we are providing further clarification on the statement. As always, the use of interactive and video training programs as a part of an employer's overall HAZWOPER training program is acceptable. However, an employer may not rely solely on the use of an interactive or video training program to be in compliance with the 40- or 24-hour HAZWOPER training requirements. As was stated in our July 2 letter, "OSHA expects, as part of the 40-hour (or 24-hour) training requirement, that a trainee be able to don, doff, touch, feel, and otherwise manipulate a particular piece of personal protective equipment that an employer of a specific site may require or provide to protect their employees to prevent injury or illness." Therefore, if the "HAZWOPER Hands-on Simulator®" is used as part of an employer's overall 40 or 24-hour HAZWOPER training program, in addition to ensuring that the trainee don, doff, and otherwise manipulate the particular piece(s) of personal protective equipment being used at a specific site, its use would be acceptable.

We thank you for bringing this to our attention. We hope this clarification is helpful to you and your company. If you have any questions, please contact Sven Rundman at 202-693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax

Director

Directorate of Enforcement Programs

July 2, 2008

Mr. Clay Bedmarz

National Environmental Trainers, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Bedmarz:

The Occupational Safety and Health Administration (OSHA), Directorate of Enforcement Programs, was recently informed by our Office of Training and Education (OTE) that your company is offering an on-line, interactive 40-hour Hazardous Waste Operations and Emergency Response (HAZWOPER) training program. Specifically, our agency received an e-correspondence in regards to whether your company's on-line training program would meet the 40-hour training requirement in the Hazardous Waste Operations and Emergency Response(HAZWOPER) standard, 29 CFR 1910.120.

It is the responsibility of an employer to provide the necessary HAZWOPER training based on the employee's role and responsibilities (e.g., general site worker) during a site cleanup operation. The HAZWOPER standard is performance based, and as such, allows an employer to decide on a training program that best fits their needs. As a part of the usual classroom-type training, there is also a requirement for trainees to receive hands-on training of personal protective equipment and other types of equipment. It is OSHA's policy to not endorse or approve of any training program or trainer.

On your web site under a link entitled "OSHA Allows Online Training With Hands-on Familiarity for 40-hour HAZWOPER Training," is a copy of a correspondence our office had with a Mr. Ron Gantt in August 2004, along with counterstatements provided by your company. In addition, your company states that it offers the interactive program "HAZWOPER Hands-On Simulator®" that would provide "a student an opportunity to become familiar with personal protective equipment the same as in a classroom setting." Both the counterstatements you make and the statement you have regarding the use of your simulator are misleading and inaccurate.

The use of your "HAZWOPER Hands-on Simulator®," for example, does not provide actual "hands-on" experiences on how to use PPE and other equipment. OSHA expects, as part of the 40-hour (or 24-hour) training requirement, that a trainee be able to don, doff, touch, feel, and otherwise manipulate a particular piece of personal protective equipment that an employer of a specific site may require or provide to protect their employees to prevent injury or illness. This would include the actual donning and doffing of a respirator and/or chemical protective clothing, and not just using a simulator.

If a customer of yours were to follow your counterstatements or use your "HAZWOPER Hands-on Simulator®," as part of their training program, the customer would not be in compliance with our standard. Therefore, we request that you correct the misleading and inaccurate information on your web site.

[This document was edited on 4/7/09 to strike information that no longer reflects current OSHA policy. See the February 4, 2009 clarification letter.]

Our office is taking the step to notify all OSHA Regional Administrators, State Plan Designees, and Consultation Program Managers of the inaccurate and misleading information posted on your website. In addition, we will be posting this letter to the OSHA web site along with our memo to OSHA's field offices.

If you have any questions, or would like to discuss this matter, please contact Melody Sands, Office of Health Enforcement, at 202-693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace