Back to Federal guidance

Temporary catch platforms as scaffolds

Summary OSHA classified temporary catch platforms as scaffolds because they are elevated temporary platforms that support an employee or material after a fall. The platforms therefore must meet applicable construction scaffold requirements, including the 4:1 strength rule and fall-impact loading.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2009-01-05
Date issued
January 5, 2009
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 5, 2009

Letter # 20080910-8622

Re: Whether catch platforms (used to catch an employee in the event of a fall from a working surface above) must comply with OSHA's scaffold standard, Subpart L.

Question: Are temporary catch platforms – used to catch employees who might fall from a working surface above, or falling objects – subject to the requirements of the construction scaffold standard, 29 CFR 1926 Subpart L?

Answer: Yes. The temporary catch platforms you describe are covered by 1926 CFR Subpart L. Section 1926.450(b) defines a scaffold as:

[A]ny temporary elevated platform (supported or suspended) and its supporting structure (including points of anchorage), used for supporting employees or materials or both.

In this instance, if an employee or material were to fall onto the temporary catch platform, it would at that point support "employees or materials or both." Consequently, it meets the definition of a scaffold. Therefore, the catch platforms must comply with the applicable 1926 Subpart L requirements. These include, among others, the 4:1 strength requirements in 1926.451(a)(1).[1]

Noah Connell, Acting Director

Directorate of Construction

[1] Note that, in calculating the loads for this purpose, you must include the impact forces due to the fall of an employee or materials.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace