Back to Federal guidance

Process Safety Management at biodiesel plants

Summary A consultant asked whether biodiesel plants fell under PSM. OSHA said coverage depends on threshold quantities of listed chemicals or flammable materials, including qualifying mixtures and residual methanol in raw biodiesel. It distinguished tanks used solely for atmospheric storage under its then-current enforcement policy from process tanks used for mixing, heating, filtering or similar work.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2008-09-26
Date issued
September 26, 2008
Status
Unknown
The letter cites the 2008 flammable-liquid definition and a 1997 atmospheric tank enforcement memorandum; current application has not been confirmed.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
The letter cites the 2008 flammable-liquid definition and a 1997 atmospheric tank enforcement memorandum; current application has not been confirmed. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 26 2008

Mr. Curt Riggs

Risk Control Consultant

IMA of Kansas, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Riggs:

Thank you for your July 9, 2008 letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) Department of Enforcement Programs. You had a specific question regarding the applicability of the Process Safety Management (PSM) regulation, 29 CFR 1910.119 (the standard), to biodiesel manufacturing plants. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence. For clarification, your specific question is paraphrased below, followed by OSHA's response.

Question: Are Biodiesel plants subject to the Process Safety Management standard?

Reply: A biodiesel manufacturing process is subject to the requirements of 29 CFR 1910.119 if it meets certain conditions specified in §1910.119 (a)(l), namely, if it is:

  • A process which involves a chemical at or above the specified threshold quantities listed in Appendix A to this section;

  • A process which involves flammable liquid or gas (as defined in 1910.1200(c) of this part)[1] on site in one location, in a quantity of 10,000 pounds (4535.9 kg)..."

Biodiesel production processes vary, but generally involve the catalyzed esterification of vegetable oils or greases (of either animal or vegetable origin) with a flammable alcohol(s), such as methanol (methyl alcohol), in a batch reactor. Biodiesel facilities are classified under NAICS code 325199, "all other basic organic chemical manufacturing."

A biodiesel process is covered in accordance with §1910.119 (a)(l)(ii) if it contains 10,000 pounds or more of flammable materials, including mixtures that meet the flashpoint thresholds defined by the standard. As a result, if it has not already done so, your client must make itself aware of the flashpoint of mixtures present in the biodiesel manufacturing process. This potentially could include raw biodiesel product if it contains enough residual methanol to create a flammable liquid as defined by the standard.

As referenced in your letter, OSHA is not currently enforcing the PSM standard on atmospheric storage tanks containing flammable liquids "which are kept below their normal boiling point without benefit of chilling or refrigeration" (§1910.119 (a)(l)(ii)(B)) as a result of the attached 1997 memorandum. This enforcement policy applies only to tanks used solely for storage. Tanks used for mixing, blending, heating, cooling, filtration, clarification, or similar purposes are considered to be process tanks, are subject to enforcement under the PSM standard, and their contents are included when determining if more than 10,000 pounds of flammable materials are contained in the process.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This interpretation constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules.

Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at https://www.osha.gov.

If you have any further questions, please call the Office of General Industry Enforcement at 202-693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

[1] As defined in 1910.1200(c), flammable liquids have flashpoints below 100°F, except any mixture having components with flashpoints of 100°F or higher, the total of which make up 99 percent or more of the total volume of the mixture.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace