Back to Federal guidance

Moving an intact house and the demolition standard

Summary OSHA considered a residential structure moved intact from one foundation to another. Because the described process was designed to preserve the house, OSHA said its demolition subpart would not typically apply.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2008-07-17-1
Date issued
July 17, 2008
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 17, 2008

Letter # 20080226-8302

RE: Whether the Demolition standard applies to moving a residential structure. 29 CFR 1926 Subpart T – Demolition.

Question: When moving an entire residential structure, does 29 CFR 1926 Subpart T, the Demolition standard, apply?

Answer: It is our understanding that moving a residential structure typically involves the following process: First, employees complete pre-move tasks such as disconnecting utilities. Then, holes are made in the foundation, and steel I-beams are run through the holes and under the structure. Dunnage piers are built up to support hydraulic jacks. The jacks then lift the entire structure from its foundation. After placement of the beams on dollies, the structure is moved to its new location and laid on the new foundation. Finally, post-move tasks such as connecting to utilities lines are commenced.

The provisions of the demolition standard, 1926 Subpart T (1926.850-1926.860), address hazards associated with demolition. The procedure described above is not a demolition process; in fact, it is in a sense the opposite – a procedure designed to keep the structure intact. Therefore, the demolition standard would not typically apply to such a procedure.

Noah Connell, Acting Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace