Back to Federal guidance

Flammable-filled transformers in underground construction

Summary OSHA said the underground construction rule for oil-filled transformers also applies to transformers filled with materials that are flammable in any degree. The employer must place them in a fire-resistant enclosure vented outside and surround them with a dike to retain contents after rupture.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2008-07-16-0
Date issued
July 16, 2008
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 16, 2008

Letter # 20070626-7800

Re: Oil-filled transformers and underground construction

Question: Do all filled transformers, including transformers filled with non or less flammable dielectrics, used in underground construction have to comply with the requirements of 29 CFR 1926.800(s)(3)?

Answer: Filled transformers being used in underground construction must comply with 29 CFR 1926.800(s)(3) if the material that they are filled with is in any way flammable. 29 CFR 1926.800(s)(3) states:

Oil-filled transformers shall not be used underground unless they are located in a fire-resistant enclosure suitably vented to the outside and surrounded by a dike to retain the contents of the transformers in the event of rupture.

The hazard associated with 29 CFR 1926.800(s)(3) is a fire hazard. In order to protect against fire hazards in underground construction, employers utilizing transformers filled with flammable material must adhere to the requirements of the standard. The standard requires using a fire-resistant enclosure to cover the transformer, suitably venting the enclosure to the outside, and surrounding the enclosure by a dike. Accordingly, any underground transformer filled with a material that is flammable in any way must comply with 29 CFR 1926.800(s)(3).

Noah Connell, Acting Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace