Back to Federal guidance

Preserving baseline blood after an exposure incident

Summary A healthcare consultant asked whether a worker could waive the 90-day storage period for baseline blood after an exposure incident. OSHA said no. If a worker consents to collection but not immediate HIV testing, the employer must preserve the sample at least 90 days so the worker can later request testing.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2008-07-16
Date issued
July 16, 2008
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 16, 2008

Ms. Nicole Lepore

National Healthcare Compliance Consultant

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Lepore:

Thank you for your April 17, 2008 letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter was forwarded to the Directorate of Enforcement Programs (DEP) for a response. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence. For clarification, your specific question is paraphrased below, followed by OSHA's response.

Background: OSHA's Occupational Exposure to Bloodborne Pathogens standard addresses the requirement for blood testing as part of a post exposure evaluation at 29 CFR 1910.1030(f)(3)(iii)(B). The standard states: "If the employee consents to baseline blood collection, but does not give consent at that time for HIV serologic testing, the sample shall be preserved for at least 90 days. If, within 90 days of the exposure incident, the employee elects to have the baseline sample tested, such testing shall be done as soon as feasible" (boldface added).

Question: It is our experience that laboratories will typically only store a blood sample for 7-30 days. Following a work-related bloodborne pathogens exposure incident, if an employee consents to baseline blood collection, but does not give consent at that time for HIV serologic testing, is it permissible for the employer to have the employee sign a consent verifying their understanding of the lab's procedure of the 30-day storage time frame?

Reply: No, an employer may not have employees sign a consent form waiving the right to have untested baseline blood maintained for the minimum time limitation of 90 days.

According to the preamble to the final rule, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stated, "the worker should be advised to report and seek medical evaluation for any acute febrile illness that occurs within 12 weeks after the exposure. Such an illness, particularly one characterized by fever, rash, or lymphadenopathy, may be indicative of recent HIV infection." The preamble adds: "CDC has further stated that the first 6-12 weeks are 'when most infected persons are expected to seroconvert' (Ex. 15, MMWR 1989; 38 [No. S-6]:13)." The final rule specifically provides that untested baseline blood samples be preserved for at least 90 days in order to account for the 12 week post-exposure period when an acute retroviral illness may develop and to afford the employee the opportunity to know his/her immediate post-exposure HIV status even if consent for HIV testing was initially withheld. [56 Federal Register 64159 (1991).]

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the OSHA Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace