Back to Federal guidance

Expiration disclaimers on material safety data sheets

Summary A federal supply office asked whether an MSDS could say it was valid only on the day printed. OSHA said that statement conflicted with the then-current Hazard Communication Standard. The sheet needed its preparation or revision date and remained valid until updated; the manufacturer, importer or distributor had the duty to provide changed information to downstream users.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2008-04-18
Date issued
April 18, 2008
Status
Unknown
This letter interprets the 2008 material safety data sheet provisions before later Hazard Communication Standard revisions; current application has not been confirmed.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
This letter interprets the 2008 material safety data sheet provisions before later Hazard Communication Standard revisions; current application has not been confirmed. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 18, 2008

Ms. Moraima Lugo-Millan

Defense Supply Center-Richmond

Hazardous Materials Information Division

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Lugo-Millan,

This is in response to your correspondence dated December 11, 2007 to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any questions not delineated within your original correspondence. In your letter you requested clarification of the material safety data sheet (MSDS) requirements under OSHA's Hazard Communication standard (HCS), 29 CFR 1910.1200. Your paraphrased inquiry and OSHA's response follow.

Question: Some of the MSDSs maintained by our system include a statement that the information contained on the MSDS is "valid on the date of printing only." If a MSDS is printed containing the aforementioned quoted statement on one day, and then one wants to refer to the same MSDS on the next day, would the document be deemed valid on the day subsequent to printing? You specifically ask if an MSDS with the above quoted statement would be considered to be in compliance with OSHA regulations.

Answer: OSHA's hazard communication standard (HCS), 29 CFR 1910.1200(g)(2)(xi) states that MSDSs shall contain ". . .[t]he date of preparation of the material safety data sheet or the last change to it . . . " A material safety data sheet is intended to be a reference document that reflects the most accurate and current information about a specific hazardous chemical (product) that is available at the time that the MSDS is developed. It is imperative that an MSDS is a correct reflection of current scientific information related to the hazardous chemical or product, again, as of the date that the MSDS is prepared. Failure to include a preparation date on the document would be a violation of 29 CFR 1910.1200(g)(2)(xi). It is the chemical manufacturer's (or the responsible party's) obligation to ensure that the information contained on an MSDS is accurate and meets the requirements of the HCS. The document would be deemed in violation of the HCS if the dates required by the standard were not included on the document.

As you may know, the MSDS must accompany the initial shipment of a hazardous chemical to the downstream user. MSDSs must be updated whenever the required information on the data sheet changes and the updated data sheet must then be sent with thenext shipment of the chemical to the downstream user. MSDSs are therefore tied to the initial shipment of the chemical, and the information on the data sheet would be considered current for that particular shipment of the chemical, and remains valid until such time that the information gets updated.

Thus, a statement that the information is "valid on the date of printing only" is inconsistent with the requirements of the HCS. The MSDS is valid until the information is superseded, and without the date of preparation or last change, it is difficult for the user to know whether it is a correct reflection of current scientific information. This statement also inappropriately attempts to place the duty of learning about updates on the user; the HCS places the duty of providing updated MSDSs on manufacturers, importers, and distributors.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace