Back to Federal guidance

Quiet time before workplace audiometric testing

Summary An employer asked whether workers need two days away from noise before hearing tests. OSHA said a baseline audiogram needs 14 hours without workplace noise, and hearing protection may substitute; annual audiograms have no such quiet-time requirement. A potentially contaminated annual result must be handled under the standard, with a qualifying retest within 30 days if the employer seeks to replace it.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2007-12-21
Date issued
December 21, 2007
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 21, 2007

Mr. Milan Racic

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Racic:

Thank you for your questions to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs (DEP), requesting an interpretation of the Occupational Noise Exposure standard, 29 CFR 1910.95. Please be aware that this response may not be applicable to any questions or scenarios not delineated within your original correspondence. Your paraphrased questions and our replies are provided below.

Question 1: What is OSHA's position regarding the required "quiet time" before audiometric testing is done? Is it two days away from work?

Reply 1: The Occupational Noise standard at 29 CFR 1910.95(g)(5)(iii) states that testing to establish a baseline must immediately be preceded by fourteen (14) hours without workplace noise. There is no requirement for fourteen (14) hours without exposure to workplace noise for annual audiograms as there is for baseline audiograms.

However, please be aware that a temporary threshold shift (TTS) could possibly contaminate an annual audiogram if an employee was exposed to noise prior to taking the audiogram. It is this audiogram which is compared to the baseline audiogram to determine whether a Standard Threshold Shift (STS) has occurred. The audiologist, otolaryngologist, or physician cannot override this STS determination simply because of possible TTS contamination. Only a retest audiogram, taken within 30 days of the annual audiogram, can be used to replace the annual audiogram and the STS determination.

Question 2: Can an employee's audiometric testing be conducted after the employee has worked a full-shift in a noisy environment, and was wearing hearing protection?

Reply 2: Yes. An employer may substitute the use of hearing protection when the fourteen hours of quiet time cannot be met. If TTS contamination is a problem, the retest audiogram should be preceded by 14 hours free from workplace noise, (but this is not required by the standard). If no retest is done, the annual audiogram and its STS determination are conclusive, and the follow-up procedures and written notification of the STS determination to the employee must be done.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Or interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov.

If you have any further questions, please feel free to contact the OSHA Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace