Back to Federal guidance

Podium ladder classified as a mobile scaffold

Summary A construction company asked which rules governed a pictured podium ladder. OSHA said the device’s raised work platform made it a scaffold, so the scaffold rules applied; casters also triggered mobile-scaffold provisions. Its use was permitted if those requirements were met.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2007-12-10
Date issued
December 10, 2007
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 10, 2007

Stephen J. Cloutier

Vice President

Bovis Lend Lease

[Recipient address omitted]

Re: Are podium ladders covered under 29 CFR 1926 Subpart X or Subpart L?

Dear Mr. Cloutier:

This is in response to your letter dated September 21, 2006, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you submit pictures of a "podium ladder" and ask for guidance regarding its use during construction activities. We apologize for the long delay in our response.

We have paraphrased your question as follows:

Question: We are considering using "podium ladders" (see illustration below). Are there any OSHA requirements that prohibit their use in construction? If OSHA does not prohibit their use, must podium ladders meet the requirements of §1926 Subpart X (Stairways & Ladders) or Subpart L (Scaffolds)?

Answer: The requirements in 29 CFR 1926 Subpart L (Scaffolds) apply to "all scaffolds used in workplaces covered by this part" (see 1926.450(a)). "Scaffold" is defined in 1926.450(b) as:

. . .[A]ny temporary elevated platform (supported or suspended) and its supporting structure (including points of anchorage)), used for supporting employees or materials or both.

The device pictured in the photographs you sent incorporates both an elevated platform for supporting employees and an access ladder to the platform. In short, the device meets the definition of a scaffold. Consequently, the requirements in Subpart L, rather than Subpart X, would have to be met.

As long as the requirements in Subpart L are met, there is no prohibition against using the device. Note also that, as shown in one of the pictures you submitted (not included above), the device is on casters. Therefore, in addition to the generally applicable requirements in Subpart L, the requirements applicable to mobile scaffolds would also apply (see 1926.452(w)).

If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Steven F. Witt, Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace