Back to Federal guidance

Prescription safety glasses, employee waivers, and payment

Summary An employer asked about workers who refuse over-glasses eye protection and whether it must pay for prescription safety glasses. OSHA said employees cannot waive the employer’s duty to ensure suitable eye protection. Its payment answer cited a rulemaking still pending in 2007, so that part should not be treated as current without checking the final rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2007-05-14
Date issued
May 14, 2007
Status
Unknown
The letter says a PPE payment rule was pending in 2007; its payment discussion has not been verified against the final rule.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
The letter says a PPE payment rule was pending in 2007; its payment discussion has not been verified against the final rule. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 14, 2007

Mr. Robert M. Sklar

Loss Control Specialist

Department of Risk Management

Pep Boys

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Sklar:

Thank you for your letter of January 4, 2006, addressed to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Control Correspondence Unit, requesting information about prescription protective eyewear requirements. Your letter was referred to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's), Directorate of Enforcement Programs (DEP) for response. Your paraphrased scenario, questions, and our responses are provided below.

Scenario: Employees who wear prescription glasses wear a larger bulkier type of safety glasses over their prescription glasses.

Question 1: What liability does the employer have, either from an OSHA standpoint or Workers' Compensation standpoint, if an employee intentionally refuses to wear safety glasses?

Response 1: Under §1910.133(a)(3), Eye and face protection, the employer must ensure that each affected employee who wears prescription lenses while engaged in operations that involve eye hazards wears eye protection that incorporates the prescription in its design, or wears eye protection that can be worn over the prescription lenses without disturbing the proper position of the prescription lenses or the protective lenses. OSHA cannot determine liability under state workers' compensation law. Therefore, your question regarding workers' compensation liability should be directed to the workers' compensation programs offices in the states where the company does business.

Question 2: Can the employer reduce liability by having an employee sign a waiver that the employee is specifically refusing to utilize certain safety devices provided by the employer, such as safety glasses, back belts, etc.?

Response 2: While OSHA cannot determine liability under tort law or state workers' compensation law, employers have duties under the OSH Act from which they cannot be released by having their employees sign waivers. Employers must ensure that their employees are provided with and use appropriate eye protection and any other protective equipment that is required under the OSH Act.

Question 3: If an employee feels that wearing two sets of glasses is too cumbersome or simply a bother, does the employer have an obligation to pay for prescription safety glasses?

Response 3: Under 29 CFR 1910.132 and 1910.133, employers must provide and ensure the use of appropriate eye protection. The Occupational Safety and Health Review Commission has held that employers are not required to pay for PPE required by 1910.132. OSHA is engaged in rulemaking proceedings to address employer payment for personal protective equipment including prescription safety glasses. See 64 Federal Register 15402, March 31, 1999 and 69 Federal Register 412221, July 8, 2004. OSHA anticipates publishing a Final PPE Payment Rule in November of 2007.

Question 4: Is there any time the employer would be required to pay for prescription safety glasses?

Response 4: Please see response to Question 3 above.

If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace