Back to Federal guidance

Providing chemical data sheets to multiple employer sites

Summary A safety-data-sheet service asked if a chemical manufacturer could send one sheet to an employer’s headquarters instead of each site receiving the product. OSHA said the then-current rule required a sheet with the first shipment to each location and that a private agreement could not waive the manufacturer’s duty. The letter uses older MSDS rule language.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2007-01-25
Date issued
January 25, 2007
Status
Unknown
The letter interprets the pre-2012 MSDS distribution language; its current application has not been verified.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
The letter interprets the pre-2012 MSDS distribution language; its current application has not been verified. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 25, 2007

Mr. Michael Beckel

Supervisor of Onsite Services

3E Company

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Beckel:

This is in response to your correspondence, dated May 20, 2005, to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any questions not delineated within your original correspondence. In your letter you requested an interpretation regarding material safety data sheets (MSDSs) and distribution requirements under OSHA's Hazard Communication standard (HCS), 29 CFR 1910.1200. Specifically, you asked about the responsibilities of the chemical manufacturers and importers to provide MSDSs to one or more establishments owned and managed by the same employer.

OSHA's HCS [29 CFR 1910.1200(g)(6)(i)] states "Chemical manufacturers or importers shall ensure that distributors and employers are provided an appropriate material safety data sheet with their initial shipment and with the first shipment after a material safety data sheet is updated." You have asked for clarification related to this portion of the standard. Your paraphrased questions and our response are below.

Question: If an employer/distributor has multiple establishments to which chemical products are shipped, can a manufacturer/importer send a single copy of an MSDS (or an updated MSDS) for each product to a central location as opposed to every physical address to which the product is shipped?

Also, in order for this procedure to be compliant with the aforementioned paragraph of the hazard communication standard (HCS), would the manufacturer need to have a written understanding with the employer stating that it would be the employer who would ensure transmittal of the MSDS to their employees who utilize these chemicals at other physical locations?

Response: According to OSHA's hazard communication standard, the manufacturer/importer has the obligation to ensure that an MSDS is provided to the employer. If the manufacturer sends chemical shipments to the employer at one physical location, then they need only send one MSDS with the first shipment of each of those products to the one location. If, however, the manufacturer sends shipments of chemicals to multiple locations that the employer manages, then the manufacturer would be obligated to send an MSDS with the first shipment of the chemical to each location.

In addressing the second portion of your question, we reiterate that the HCS does have positive requirements in relation to the manufacturer's responsibilities in providing MSDSs to their customers. The manufacturer may not, by written agreement with the employer, waive his obligations to provide the MSDS information as is required by the regulation.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace