Back to Federal guidance

No notice needed for alternative Class I asbestos controls

Summary A consultant sent OSHA notice of alternative controls for Class I asbestos work. OSHA replied that the cited notification provision had already been deleted in a 2005 standards update, so employers no longer needed to submit that notice. The letter addresses the notice requirement, not approval of any particular controls.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2006-11-13
Date issued
November 13, 2006
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 13, 2006

Mr. James Sorel, MS, CIH

President

Industrial Hygiene Consulting Services, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Sorel:

Thank you for your letter dated August 31, 2006 to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter provided a notice of alternative control methods for Class I asbestos work in accordance with a former provision of OSHA's asbestos construction standard, 29 CFR 1926.1101(g)(6)(iii). OSHA deleted this provision of the standard, so such notification is no longer required by employers.

This change occurred as part of OSHA's ongoing standards improvement project that is revising and eliminating certain obsolete or unnecessary provisions in older standards. The asbestos notification reporting requirement was eliminated because OSHA determined that it did not benefit employee health. The overall project reduces the regulatory burdens on employers while maintaining safety and health protections for employees. The result of the second phase of OSHA's standards improvement project was published as a final rule in the Jan. 5, 2005, Federal Register.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace