Keeping lockout devices reserved for hazardous-energy control
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
October 11, 2006
Mr. Nick Demianovich
NATLSCO Risk and Safety
[Recipient address omitted]
Thank you for your October 5, 2005 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Directorate of Enforcement Programs (DEP). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements herein, and may not be applicable to any question(s)/scenario not delineated within your original correspondence. You had a specific question regarding the use of lockout/tagout devices when equipment is placed "out of service" for production reasons and not related to servicing or maintenance of the equipment. We apologize for the delay in responding to your request.
Scenario: Under 29 CFR 1910.147(c)(5)(ii), lockout/tagout devices ". . . shall not be used for other purposes; . . ." Additionally, 29 CFR 1910.147(a)(1)(i) states: "This standard covers the servicing and maintenance of machines and equipment in which the unexpected energization or start-up of the machines or equipment, or release of stored energy could cause injury to employees.
Question: When equipment is placed in an "out of service" status for business or production purposes (e.g., poor efficiency, recycled, sold, etc.) and not related to servicing or maintenance, is the use of lockout/tagout devices for this purpose a violation of 29 CFR 1910.147(c)(5)(ii)?
Reply: Yes. As you have stated in your letter, applying lockout/tagout devices to equipment that was placed out of service for business or production reasons would not ". . .preserve the integrity of the Lockout/Tagout program." The preamble to the final rule states, at 54 Federal Register 36671 (Sept. 1, 1989): ". . . the sight of a distinctive lock or tag will provide a constant message of the use that the device is being put to and the restrictions which this device is intended to convey. If lockout or tagout devices are used for other purposes they can lose their significance in the workplace. For the energy control procedure to be effective, these devices must have a single meaning to employees: 'Do not energize the equipment when such a device is affixed to it.'"
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.
Sincerely,
Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Enforcement Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace