Back to Federal guidance

Older skylights and fall protection under former general-industry rule

Summary A lawyer asked whether a skylight in a building over twenty years old was exempt from fall protection. OSHA said the then-current rule had no grandfather clause and discussed a proposed alternative using personal fall arrest protection. Because the letter relies on former rule language and a proposed revision, its present application is unconfirmed.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2006-09-28-0
Date issued
September 28, 2006
Status
Unknown
The letter applies former 29 CFR 1910.23 and a then-proposed walking-working-surfaces revision; current application has not been confirmed.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
The letter applies former 29 CFR 1910.23 and a then-proposed walking-working-surfaces revision; current application has not been confirmed. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 28, 2006

Mr. Kyle Yancey

Attorney At Law

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Yancey:

This is in response to your letter of August 2, 2006, addressed to the U.S. Department of Labor's Occupational Safety and Health Administration (OSHA), Directorate of Construction, (DOC), regarding an unprotected skylight on a building constructed over twenty years ago. DOC has referred your letter to the Directorate of Enforcement Programs (DEP). On August, 9, 2006, during a telephone conversation, you discussed your concerns with a member of my staff and clarified your incoming question. Your paraphrased scenario, question, and our response are provided below.

Scenario: Work on a leak around a roof vent took place near an unprotected skylight. Protective guarding was not provided to prevent an employee from falling through the skylight.

Question: Does OSHA have any "grandfather" provisions for skylights that would exempt the guarding requirements for older buildings constructed over twenty years ago?

Response: No "grandfather" clause was included in the fall protection requirements of 29 CFR §1910.23, either generally or with specific regard to §1910.23(a)(4), which requires guarding of skylight floor openings and holes. We would also note that the source of the requirements in §1910.23 was ANSI Standard A12.1-1967, and that standard too did not include a grandfathering provision. OSHA has proposed revising the requirements of 29 CFR Subpart D, of which §1910.23 is part. See 55 Federal Register 13360 (April 10, 1990) and 68 Federal Register 23568 (May 2, 2003. The proposed revision would allow use of a personal fall arrest system as an alternative form of protection against a fall through a skylight. See proposed §1910.27(b)(3). Under OSHA's policy for de minimis violations, OSHA will usually accept an employer's compliance with the terms of a proposed standard instead of the terms of an existing standard.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employee obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace