Back to Federal guidance

Pickup trucks and powered-industrial-truck standards

Summary An employer asked whether OSHA’s powered-industrial-truck standard covers ordinary pickup trucks. OSHA answered no: the cited standard does not apply to over-the-road vehicles. The letter addresses standard pickups, not all vehicles used at a workplace.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2006-07-13
Date issued
July 13, 2006
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 13, 2006

Mr. William J. Long

Army Fleet Support, LLC

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Long:

Thank you for your May 17, 2006 letter to the Occupational Safety and health Administration's (OSHA) Correspondence Control Unit. Your letter has been referred to OSHA's Directorate of Enforcement Program's (DEP) Office of General Industry Enforcement (GIE) regarding an interpretation of OSHA's Powered Industrial Truck standard 20 CFR 1910.178. Your question has been restated below for clarity.

Question: Does OSHA's Powered Industrial Truck standard 29 CFR 1910.178, apply to standard pick-up trucks such as a Ford Ranger, Chevrolet S-10, or Dodge 1500?

Reply: No, the powered industrial truck standard does not apply to over-the-road vehicles.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you fine this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain the requirement, and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. In addition, from time to time we update our guidance in response to new information. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace