Back to Federal guidance

Single-lock exception for connected equipment

Summary An employer asked whether the single-lock exception to written lockout procedures still applies when an adjoining conveyor needs a second lock to isolate a baler. OSHA said no. Two required locks exceed that exception’s one-lock condition.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2006-05-09-1
Date issued
May 9, 2006
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 9, 2006

Mr. Kevin Donaghue

Vice President

Aon Risk Services, Inc. of Illinois

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Donaghue:

Thank you for your March 15, 2006, letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Correspondence Control Unit. You had questions regarding OSHA's Control of hazardous energy (lockout/tagout), 29 CFR §1910.147, standard. Your question and our reply follow.

Question: In regard to exception number 5 — i.e., a single lockout device will achieve a lock-out condition — outlined in 1910.147(c)(4)(i), does the exception still apply if an additional lock is required to isolate an adjoining piece of equipment (i.e., conveyor feeding a hopper of a baler that is being locked out)?

Reply: No, since the addition of another lock on a conveyor and baler system would exceed one lockout device.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at 202-693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace