Back to Federal guidance

Secure fastening of power-transmission guards

Summary A lawyer asked whether a mechanical power-transmission guard must use screws or bolts to be securely fastened. OSHA said any method that prevents inadvertent movement or removal can satisfy the cited provision. A guard may be easy to remove for maintenance if it attaches securely for worker protection afterward.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2006-05-07
Date issued
May 7, 2006
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 7, 2006

Mr. William K. Principe

Constangy, Brooks and Smith, LLC

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Principe:

Thank you for your August 28, 2003 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Office of General Industry Enforcement (GIE). Please be aware that this response may not be applicable to any situations not delineated within your original correspondence. You had specific questions regarding §1910.219(m).

Questions below have been restated for clarity.

Question: Does a guard that is held firmly in place without the use of screws or bolts, and cannot slide out of place, or be inadvertently jostled out of place, comply with the requirement in §1910.219(m) that guards on mechanical power transmission apparatus be securely fastened?

Response: Yes. The guards may be fastened by any secure method that prevents the guard from being inadvertently dislodged or removed, including, but not limited to, such means as screws, bolts, wing nuts and lock fasteners. OSHA would allow guards that could be easily removed to allow maintenance or repair activities in the most efficient manner, provided that the guard can be attached securely in place to protect employees once the maintenance or repair activities are completed.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that the enforcement guidance contained in this response represents the views of OSHA at the time the letter was written based on the facts of an individual case, question, or scenario and is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. It could also be affected by subsequent rulemaking; past interpretations may no longer be applicable. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace