Back to Federal guidance

Concrete-strength notice for steel erected on an old slab

Summary A steel erector asked whether a controlling contractor must give a written concrete-strength notification for a slab poured years before a renovation. OSHA said failure to give the notice would be a de minimis violation in the described case because curing had long since finished. The conclusion addresses that established slab, not new concrete.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2006-03-10
Date issued
March 10, 2006
Status
Unknown
The letter applies OSHA’s 2006 de minimis enforcement policy to an existing slab; current application has not been confirmed.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
The letter applies OSHA’s 2006 de minimis enforcement policy to an existing slab; current application has not been confirmed. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 10, 2006

Jamie Stevenson

James Construction

[Recipient address omitted]

Re: Whether the notification required in §1926.752(a)(1) (attained concrete strength) must be given where steel will be erected on a long-existed concrete slab.

Dear Mr. Stevenson:

This is in response to your May 19, 2005 e-mail to John McFee of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), which was forwarded to the Directorate of Construction. We apologize for the delay in responding.

We have paraphrased your question as follows:

Question: Structural steel columns are going to be erected as part of a rehab and expansion project. The columns will be anchored to a concrete slab that was poured years ago when the original structure was built. In this scenario, does the controlling employer have to provide the steel erector with the written concrete strength notification required by §1926.752(a)(1)?

Answer: In the steel erection standard, 29 CFR 1926.752 states:

(a) Approval to begin steel erection. Before authorizing the commencement of steel erection, the controlling contractor shall ensure that the steel erector is provided with the following written notifications:

(1) The concrete in the footings, piers and walls and the mortar in the masonry piers and walls has attained, on the basis of an appropriate ASTM standard test method of field-cured samples, either 75 percent of the intended minimum compressive design strength or sufficient strength to support the loads imposed during steel erection. [Emphasis added.]


The term "attained," in conjunction with alternative measures of strength described in the provision (either 75% of the intended minimum compressive design strength or sufficient strength to support the loads imposed during steel erection), refers to a point in the curing process of concrete. This is also reflected in the discussion of this provision in the final rule's preamble, which states:

The preamble to §1926.752(a) states:

SENRAC found that many accidents involving collapse could have been averted had adequate pre-erection communication and planning occurred [63 FR 43461]. This section of the rule is designed to ensure proper communication and preplanning between contractors pouring concrete footings, contractors making repairs to repairing anchor bolts, the controlling contractor, and the steel erector. This communication must take place prior to the beginning of steel erection. The written notification can be transmitted electronically. [Emphasis added.]

In the scenario you describe, the curing process was completed years before the new steel erection is to begin. Consequently, in this scenario, a failure to provide the notification under §1926.752(a)(1) would be considered a de minimis violation.[1]

If you need any additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

[1] Under OSHA's de minimis policy, de minimis violations are those that have no direct or immediate relationship to safety or health. Consequently, no ciation is issued.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace