Back to Federal guidance

Shared controls and staffing on two-point suspension scaffolds

Summary A requester asked whether two scaffold hoists may share one control and whether a two-point suspension scaffold needs two workers aboard. OSHA said the connected hoists and central control must be tested by a qualified testing laboratory before that configuration is used. The scaffold standard does not set a minimum number of workers aboard.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2006-01-25-0
Date issued
January 25, 2006
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 25, 2006

Mr. Christer Hogne

[Via e-mail]

Re: Whether OSHA standards prohibit using two power hoists wired together to a single control; whether a minimum of two persons are required to be on board a two-point suspended scaffold.

Dear Mr. Hogne:

This is in response to your e-mail submitted January 26, 2005,[1] to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). You requested that OSHA address the use of power-operated hoists on two-point suspension scaffolds and the whether at least two persons must always be on board.

We have paraphrased your question as follows:

Question (1): Does the OSHA scaffold standard (Part 1926 Subpart L) permit an employer to wire together two electric hoist motors into a single control, so that one employee may operate both hoists simultaneously from one control?

Answer:

Title 29 CFR 1926.451(d)(13) provides:

Suspension scaffold power-operated hoists...shall be tested by a qualified testing laboratory.

To meet this standard, a qualified testing laboratory would have to test the two power-operated hoists wired to a single central control. In your scenario, the employer would be prohibited from using this configuration unless each hoist and the central control were all tested by a qualified laboratory after the motors were wired together.

Question (2): Does the OSHA scaffold standard (Part 1926 Subpart L) require a minimum of two persons on board a two-point suspended scaffold?

Answer:

No, Subpart L does not specify a minimum number of employees that must be on board for operation of a two-point suspension scaffold.

If you need any information on this matter, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, Directorate of Construction Office of Construction Standards and Guidance, (202) 693-2020. You may also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there may be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

[1] There was no response to our requests for additional information; therefore, we are addressing your question based on the information contained in your January 26, 2005, e-mail. [ back to text ]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace