Back to Federal guidance

Archived interpretation of the PSM retail facility exemption

Summary A company asked how to count income under the process safety management retail facility exemption. The 2005 letter measured direct sales to end users of the covered hazardous chemical, excluding unrelated product sales. OSHA now labels this an archive document that may no longer represent its policy, so readers should treat the interpretation as historical.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2005-12-12
Date issued
December 12, 2005
Status
Archived by the agency
OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only." It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 12, 2005

Mr. Jay W. Schwall

Stephen B. Ogle & Associates

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Schwall:

This is in response to your letter dated June 21, 2005, addressed to the Philadelphia Regional Office of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter was forwarded to the Directorate of Enforcement Programs for response. You indicated in your letter that you deal with a company that warehouses chlorine and sulfur dioxide gases in compressed gas cylinders, and you wanted clarification with respect to the retail facility exemption under the Process Safety Management (PSM) standard at 29 CFR 1910.119. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence. We apologize for the delay in our response. Your paraphrased question and our response are provided below.

Question: I understand that a retail facility is defined as an establishment which obtains more than half (>50%) of their income from direct sales to end users. Does the income referenced above mean the income from all sales, or income from sales of just the chemical covered under the PSM standard?

Response: OSHA considers an establishment to be qualified under the PSM "retail facilities" exemption, if that establishment receives more than half of its income from the direct sales of the PSM-covered highly hazardous chemical (HHC) to end users. The income referenced above applies to the income obtained from the sales of PSM-covered HHCs, and not the total sales of the establishment. For example, establishment A distributes and sells HHC X to a chain of supply stores and to homeowners (end users). Establishment A obtains 60% of its income from the sale of HHC X to the chain of supply stores - these supply stores are not the direct end users or consumers. The other 40% of the income obtained from the sale of HHC X is from sales to homeowners. Since establishment A's income from homeowners (end users) is less than 50%, establishment A does not qualify for the PSM retail exemption. In addition, if establishment A sells other products besides PSM-covered chemicals, the income derived from the sale of the other products is not part of the determination of whether establishment A qualifies for the retail exemption.

Thank you for your interest in occupational safety and health. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace