Back to Federal guidance

First aid and CPR training in general industry

Summary An employer asked whether OSHA’s general first-aid rule requires only basic first aid and whether all workplaces need CPR-trained staff. OSHA said employers should tailor first aid to workplace risks and recommends CPR training as a general program element. Certain specific standards require first aid and CPR training.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2005-11-01
Date issued
November 1, 2005
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 1, 2005

Mr. David Nakama

Manager - Sales Administration

Vantec World Transportation (USA), Inc.

Los Angeles Headquaters

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Nakama:

Thank you for your September 20, 2005, letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question or scenario not delineated within your original correspondence. You inquired about first aid training in the workplace.

Question 1: Does 29 CFR 1910.151(b) only cover basic first aid?

Reply: Paragraph 1910.151(b) of OSHA's general industry standard, Medical services and first aid (29 CFR 1910.151), states, "In the absence of an infirmary, clinic, or hospital in near proximity to the workplace which is used for the treatment of all injured employees, a person or persons shall be adequately trained to render first aid. Adequate first aid supplies shall be readily available." Employers should provide medical services and first aid that are most appropriate to respond to incidents at their workplaces. OSHA allows employers to tailor the specific details of their first aid and medical services program, depending on the circumstances of each workplace and employer.

Question 2: Is having personnel trained in adult cardiopulmonary resuscitation (CPR) an OSHA requirement?

Reply: OSHA recommends that CPR training be a general program element of a first aid program. However, some OSHA standards, for example, Logging operations (29 CFR 1910.266), Permit-required confined spaces (29 CFR 1910.146), and Electric power generation, transmission, and distribution (29 CFR 1910.269), have specific requirements that employees be trained in first aid and CPR. If an employer is covered by one of these specific standards, CPR training would be required.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace