Back to Federal guidance

Archived interpretation of ramp slopes in general industry

Summary An engineering firm asked whether a one-in-four industrial ramp slope violated the then-current general industry walking-surface rules. OSHA said those rules did not set a maximum slope and discussed a proposed rule and fact-dependent hazard analysis. OSHA labels the letter an archive document that may no longer represent policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2005-07-06
Date issued
July 6, 2005
Status
Archived by the agency
OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only." It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

July 6, 2005

Mr. Marian Podlovsky, P. E.

Fluor Canada LTD.

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Podlovsky:

Thank you for your April 20, 2005, letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs (DEP). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any questions not delineated within your original correspondence. You are requesting clarification of fixed ramp slopes in general industry and whether ramps with a one-in-four slope would be considered an OSHA violation.

In your letter you asked the following questions:

Are walkways and ramps on industrial conveyor installations with a slope of one-in-four and having serrated grating surface or grip-strut surface, in violation of OSHA?

Is there a particular specific clause in OSHA for sloping ramps other than scaffolding?

OSHA's current general industry standards for walking and working surfaces (29 CFR 1910, Subpart D) do not include provisions concerning maximum allowable slopes. However, in a rulemaking proceeding, OSHA has proposed revisions to Subpart D that would include a new provision specifically for ramps. Under the proposal, any fixed ramp with a ramp angle greater than 20 degrees from the horizontal must be provided with handrails, and ramps exceeding 30 degrees from the horizontal would be prohibited. See proposed §1910.26 (68 Federal Register 23527 (May 2, 2003)). Neither of these provisions, if promulgated as proposed, would apply to a ramp with a one-in-four slope (14 degrees from the horizontal).

Under the facts you have described, it is also unlikely that the use of the ramps would constitute a violation of the OSH Act's General Duty Clause, which requires employers to prevent or correct recognized, serious hazards; nor is it likely that shoes with slip-resistant soles would be required under OSHA's general industry standard for personal protective equipment, 29 CFR §1910.132. However, this would depend on the actual circumstances under which a particular ramp is used.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace