Back to Federal guidance

ANSI window-cleaning standards and federal-agency citations

Summary A federal agency asked whether OSHA would adopt an ANSI window-cleaning standard and cite it directly. OSHA said it could use the standard as evidence of hazard recognition or feasible abatement, but would cite an OSHA standard or the federal-agency general duty rule instead. OSHA now labels the letter an archive document that may no longer represent policy.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2005-03-28-0
Date issued
March 28, 2005
Status
Archived by the agency
OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only."
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA archive notice: "This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented here as historical content, for research and review purposes only." It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 28, 2005

Mr. David Marciniak

Manager

General Services Administration

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Marciniak:

Thank you for your June 4, 2004 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Office of Federal Agency Programs. Your letter was referred to the Office of General Industry Enforcement (GIE). Please be aware that this response may not be applicable to any situations not delineated within your original correspondence. You had specific questions regarding ANSI standards on window cleaning.

The questions below have been restated for clarity.

Question 1: Will OSHA adopt the ANSI approved IWCA I-14.1-2001 Window Cleaning standard? Does OSHA plan to adopt the standard in the future?

Answer: OSHA's proposed rulemaking to revise the Subpart D — Walking and Working Surfaces and Subpart I - Personal Protective Equipment (Fall Protection) standards (55 FR 13360, April 10, 199) includes requirements applicable to window cleaning. In general, these provisions mirror those contained in IWCA I-14.1- 2001. As noted in the reopening of the rulemaking on May 2, 2003 (68 FR 23537), OSHA has included the 2001 update of the IWCA standard in the rulemaking record and may base some parts of the final rule on the ANSI standard if the record supports that action.

Question 2: Will OSHA reference the ANSI standard in enforcement citations?

Answer: OSHA does not cite for violations of ANSI standards that have not been adopted as OSHA standards, but ANSI or other industry standards are sometimes referred to in citations and used as evidence of hazard recognition or feasible abatement means.

Question 3: Which employer can be cited for violations of Section 5(a)(1) of the OSH Act?

Answer: Under OSHAct Section 5(a)(1), an employer "shall furnish to each of his employees employment and a place of employment which are free from recognized hazards that are causing or likely to cause death or serious physical harm to his employees" (emphasis added).

For federal agency employers, OSHA does not cite for violations of Section 5(a)(1) of the OSH Act, but would cite for a violation of the federal agency equivalent, 1960.8, which states "The head of each agency shall furnish to each employee employment and a place of employment which are free from recognized hazards that are causing or are likely to cause death or serious physical harm."

Question 4: Should an accident occur due to failure of a safety measure, will OSHA reference current requirements or the ANSI standard?

Answer: If the hazard is addressed by a current OSHA standard, OSHA will cite the OSHA standard. If an accident is the result of a hazard not addressed by an OSHA standard, the hazardous condition may be citable under Section 5(a)(1) of the OSH Act. As noted in the answer to the previous question, an ANSI standard could be used to support an OSHAct Section 5(a)(1) citation.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that the enforcement guidance contained in this response represents the views of OSHA at the time the letter was written based on the facts of an individual case, question, or scenario and is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. It could also be affected by subsequent rulemaking; past interpretations may no longer be applicable. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace