Back to Federal guidance

Inspection timing for infrequently used forklifts

Summary An employer asked whether a forklift used only once or twice a month had to be examined daily. OSHA said a powered industrial truck must be examined before it is placed in service, so a stored truck does not require a daily examination while unused. OSHA cautioned that a truck stored for a significant period may need service or maintenance before returning to use.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2005-03-03
Date issued
March 3, 2005
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 3, 2005

Mr. Bryan Wollam

Safety & Health Manager

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Wollam:

Thank you for your January 19 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs (DEP). Your letter has been referred to DEP's Office of General Industry Enforcement for a response to your inquiry regarding examination of powered industrial trucks. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question or scenario not delineated within your original correspondence. Your inquiry has been restated as a question below, and background information has been included for clarity.

Background: 29 CFR 1910.178(q)(7) requires that "Industrial trucks shall be examined before being placed in service and shall not be placed in service if the examination shows any condition adversely affecting the safety of the vehicle. Such examination shall be made at least daily. Where industrial trucks are used on a round-the-clock basis, they shall be examined after each shift. Defects when found shall be immediately reported and corrected."

Question: If forklifts are used on a periodic basis, once or twice a month, is it required to examine it daily as stated by the standard?

Reply: Powered industrial trucks are required to be examined prior to use; however, if the powered industrial truck is stored or is not used every day, it would not require an examination until it is ready to be placed in service. However, please be advised that powered industrial trucks that have been stored or not in use for significant periods of time may require some service or maintenance before being returned to use. The powered industrial truck manufacturer should be contacted for information regarding the specific truck's maintenance and/or service needs.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace