Back to Federal guidance

Fall protection on a scissor lift slide-out deck

Summary A contractor asked whether a worker stepping from a guarded scissor-lift platform onto its slide-out extension needed additional fall protection. OSHA said the worker must be protected on the extension by a compliant guardrail system or personal fall arrest system. A platform’s main guardrail does not protect a worker who leaves its guarded area.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-09-14
Date issued
September 14, 2004
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 14, 2004

Mr. Dennis Vance

Dennis Vance, LLC

[Recipient address omitted]

Re: Is a fall arrest system required when work is done on a slide-out deck of a scissor lift?

Dear Mr. Vance:

This is in response to your e-mail dated April 25, 2004, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA).

We have paraphrased your question as follows:

Question: Scenario: A worker is on the platform of a scissor lift, protected from falls by a guardrail system in accordance with §1926.451(g). The worker then leaves the protection of the guardrail system and steps onto a slide-out extension of the scissor lift's platform. Is an additional fall protection system required when work is done on the slide-out deck of the scissor lift?

Answer

Section 1926.451(g)(1) requires:

Each employee on a scaffold more than 10 feet (3.1 m) above a lower level shall be protected from falling to that lower level. Paragraphs (g)(1)(i) through (vii) of this section establish the types of fall protection to be provided to the employees on each type of scaffold . . . (vii) For all scaffolds not otherwise specified in paragraphs (g)(1)(i) through (g)(1)(vi) of this section, each employee shall be protected by the use of personal fall arrest systems or guardrail systems meeting the requirements of paragraph (g)(4) of this section.

We also explained in a July 21, 1998, letter to you that:

[W]hen working from an elevated scissor lift (ANSI A92.6 series), a worker need only be protected from falling by a properly designed and maintained guardrail system. However, if the guardrail system is less than adequate, or the worker leaves the safety of the work platform, an additional fall protection device would be required. [Emphasis added.]

Under the terms of the standard, a worker on the scissor-lift platform must be protected by either a guardrail system or personal fall arrest system. So, the worker on the slide-out platform must be protected by either a guardrail system or a personal fall arrest system.

If you need any additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace