Back to Federal guidance

Taking unsafe powered industrial trucks out of service

Summary A worker asked which powered industrial truck defects require immediate repair and whether an employer may keep an unsafe truck as a backup. OSHA said any condition that adversely affects vehicle safety bars placing it in service, and a truck found unsafe during use must be removed until restored to safe condition. It said an employer that ignores those duties could be cited; any impossibility defense depends on the facts.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-09-13
Date issued
September 13, 2004
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 13, 2004

Mr. William Overby

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Overby:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). The Directorate of Enforcement Programs (DEP) received your letter on May 11. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question or scenario not delineated within your original correspondence. You had specific concerns about 29 CFR 1910.178(p)(1) and certain terms used in the standard.

Background: 29 CFR 1910.178(p)(1) requires that "[i]f at any time a powered industrial truck is found to be in need of repair, defective, or in any way unsafe, the truck shall be taken out of service until it has been restored to safe operating condition."

Question 1: Can OSHA provide specific definitions for the terms "unsafe," "defective," and "in need of repair?"

Reply: Please refer to the enclosed June 17, 2004 letter to you in regards to these terms.

Question 2: Are there items other than steering, brakes, horn, and hoist that must be repaired on an immediate basis?

Reply: Yes. 1910.178(q)(7) prohibits the placement of an industrial truck into service if there is "any condition that adversely affects the safety of the vehicle. Similarly, 1910.178(p)(1) requires that a truck be taken out of service if, during operation, it is "found to be in need of repair, defective, or in any way unsafe..."

Question 3: What if an employer says that a truck cannot be immediately repaired because it is needed as a backup?

Reply: An employer who does not comply with 1910.178(p)(1) or 1910.178 (q)(7) could be cited by OSHA. Under the OSH Act, a legal defense of "impossibility of compliance" can sometimes be established by an employer. Whether the defense applies in any particular situation will depend on the specific circumstances that are present.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace