Back to Federal guidance

Slotted metal panels on crane personnel platforms

Summary A platform designer asked whether a mostly solid metal enclosure panel with one-inch by quarter-inch logo slots met OSHA’s personnel-platform rule. OSHA said the panel met the cited requirement because it was mostly solid and its largest openings had the same area as the permitted half-inch expanded-metal openings. The official page includes a small illustration of the described panel.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-08-10
Date issued
August 10, 2004
Status
Active
OSHA marks the page corrected on December 15, 2013 without stating that the correction changed the interpretation.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 10, 2004

Dear Mr. Johnson:

This is in response to your e-mail inquiry of May 28, 2004. We have paraphrased your question as follows:

Question: Does our personnel platform design, which incorporates a panel that has 1" x ¼" slots, meet the OSHA personnel platform design requirements in §1926.1431(e)(6)?

Answer

The relevant provision, §1926.1431(e)(6), states:

[E]ach personnel platform... shall be enclosed at least from the toeboard to mid-rail with either solid construction or expanded metal having openings no greater than ½-inch.

The design in question is a panel that is solid metal with slots cut out in some places to form a logo (see picture below):

[Solid metal panel with slots cut out in some places to form a logo]

The largest of the slots are 1" x ¼", which is .25 square inch. That is the same in square inches as ½" expanded metal.

This panel design meets the requirement. First, it is mostly solid metal, which provides more protection than a panel made entirely of ½-inch mesh. Also, the largest slot opening in the panel has the same amount of open area as ½-inch expanded metal openings.

If you need any additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

[Corrected 12/15/2013]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace