Back to Federal guidance

Fall protection for a deaf steel-erection worker

Summary An employer asked whether a deaf employee doing steel-erection welding could use the fall-protection methods in OSHA’s steel-erection rule. OSHA said the listed systems do not rely on verbal warnings or hearing, and the worker remained subject to the applicable fall-protection requirements. The letter’s scenario excluded connecting work and controlled decking zones.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-08-03
Date issued
August 3, 2004
Status
Active
OSHA marks the page corrected on June 8, 2007 without describing a substantive change.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 3, 2004

Ms. Holly Cole

[Recipient address omitted]

Re: Use of fall protection by deaf employees performing steel erection activities; §1926.760

Dear Ms. Cole:

This is in response to your letter dated July 29, 2004, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), asking for clarification of OSHA's fall protection requirements for employees performing steel erection activities. Specifically, you ask whether the effective use of fall protection methods required in 29 CFR 1926.760 depends on the ability of an employee to hear.

We have paraphrased your questions as follows:

Question: Scenario: I have a deaf employee who will be performing welding operations on structural steel members, steel decking and steel girders. He will not be operating in a Controlled Decking Zone and will not perform connecting activities. Do the fall protection methods required under Part 1926 Subpart R (Steel Erection) depend on the ability of an employee to hear?

Answer: Title 29 CFR 1926.750 (Subpart R) "Scope" states:

§1926.750(a)

This subpart sets forth requirements to protect employees from the hazards associated with steel erection activities involved in the construction, alteration, and/or repair of single and multi-story buildings, bridges, and other structures where steel erection occurs. The requirements of this subpart apply to employers engaged in steel erection unless otherwise specified. This subpart does not cover electrical transmission towers, communication and broadcast towers, or tanks.


§1926.750(b)(1)

Steel erection activities include hoisting, laying out, placing, connecting, welding, burning, guying, bracing, bolting, plumbing and rigging structural steel, steel joists and metal buildings; installing metal decking, curtain walls, window walls, siding systems, miscellaneous metals, ornamental iron and similar materials; and moving point-to-point while performing these activities.

As your employee will be welding structural steel, steel decking and steel girders, under §1926.750(b)(1) he will be considered to be performing steel erection activities. Where employees are engaged in general steel erection activities, an employer must ensure that a sufficient fall protection system is in place. Section 1926.760 (Subpart R) "Fall Protection" states:

§1926.760(a)(1)

Except as provided by paragraph (a)(3) of this section, each employee engaged in a steel erection activity who is on a walking/working surface with an unprotected side or edge more than 15 feet (4.6 m) above a lower level shall be protected from fall hazards by guardrail systems, safety net systems, personal fall arrest systems, positioning device systems or fall restraint systems.

As far as we are aware, none of these systems rely on verbal warnings or cues.1

If you need any additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax #202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

[Corrected 6/08/2007]

1 Note that none of these systems involve the use of a monitor. In addition, as we understand your scenario, the fall protection exceptions for connecting work and decking work in §1926.760(b) and 1926.760(c) are inapplicable. [ back to text ]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace