Back to Federal guidance

White-noise reverse alarms on construction equipment

Summary A construction company asked whether a reverse alarm using white noise instead of a single tone could satisfy OSHA's construction equipment rules. OSHA said those provisions do not require a single-tone alarm and that a device would comply if it is audible above surrounding noise and gives workers adequate warning. OSHA did not approve the specific product because suitability depends on working conditions and how the equipment is used.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-05-27-0
Date issued
May 27, 2004
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 27, 2004

Mr. Richard Holmes

Safety Department Manager

Aggregate Industries

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Holmes:

This is in response to your March 16, 2004, letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Englewood Area Office regarding the use of a reverse alarm, which is being manufactured in the United Kingdom, on construction sites. The alarm uses "white noise" instead of the more common single-tone alarm.

We have paraphrased your question below:

Question: Does a back-up alarm that uses "white noise" instead of a single tone meet the requirements of 29 CFR 1926.601(b)(4)(i) and 1926.602(a)(9)(ii)?

Answer:

OSHA is generally precluded from approving or endorsing specific products. The variable working conditions at job sites and possible alteration or misapplication of an otherwise safe piece of equipment could easily create a hazardous condition beyond the control of the equipment manufacturer. However, where appropriate, we try to give some guidance to help employers assess whether products are appropriate to use in light of OSHA requirements.

Title 29 CFR 1926.601(b)(4) states:

No employer shall use any motor vehicle equipment having an obstructed view to the rear unless:

(i) The vehicle has a reverse signal alarm audible above the surrounding noise level or:

(ii) The vehicle is backed up only when an observer signals that it is safe to do so.

Section 1926.602(a)(9)(ii) states:

No employer shall permit earthmoving or compacting equipment which has an obstructed view to the rear to be used in reverse gear unless the equipment has in operation a reverse signal alarm distinguishable from the surrounding noise level or an employee signals that it is safe to do so.

These provisions, by their terms, do not specify that a reverse signal alarm be of the single-tone type. However, we have neither the data nor the resources to evaluate whether this particular device would be "audible above the surrounding noise level" as required by the standard. If it does meet this test -- that is, provides adequate warning to workers in the path of the vehicle, and to workers walking towards the path of the vehicle in time to avoid contact -- it would comply with §1926.601(b)(4).

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace