Back to Federal guidance

Aluminum forms as trench-excavation egress

Summary A home builder asked whether workers could use aluminum forms as an alternative exit route from trench excavations. OSHA said the forms' narrow stiffeners and the step from the form to the bank create tripping, slipping, and falling risks, so the method does not provide the safe egress required by 29 CFR 1926.651(c)(2). OSHA’s page says the letter was later modified without substantive changes to reflect current regulations and policies.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-05-11-0
Date issued
May 11, 2004
Status
Active
OSHA states that the letter was modified with non-substantive changes on November 22, 2017 and reflects current OSHA regulations and policies.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 11, 2004 [Reviewed November 22, 2017]

Charles O. Engelken

Wall-Ties & Forms, Inc.

[Recipient address omitted]

Re: Use of aluminum forms as a means of egress [exit route] from trench excavations.

Dear Mr. Engelken:

This is in response to your June 16, 2003, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in which you asked whether using aluminum forms to climb out of trench excavations is considered an "other safe means of egress" under 29 CFR 1926.651(c)(2). Unfortunately, your letter was not forwarded from OSHA's Regional Office to us until December 24, 2003; we apologize for the delay in responding.

We have paraphrased your question below:

Question: Our residential construction workers are using aluminum forms as an alternative means of egress from trench excavations. Does this method of egress meet OSHA's requirements under §1926.651(c)(2)?

Answer:

No. Section 1926.651(c)(2) states:

(c) Access and egress--

*** (2) Means of egress from trench excavations. A stairway, ladder, ramp or other safe means of egress shall be located in trench excavations that are 4 feet (1.22 m) or more in depth so as to require no more than 25 feet (7.62 m) of lateral travel for employees.

The photographs included in your letter indicate that workers are using aluminum forms as a means of egress from trench excavations in two different manners. In the first method, the workers lean the form against the sloped side of the trench and climb up the stiffeners and step out onto the bank. In the second, the workers ascend an assembled (vertical) form, place one foot on the opposite side of the trench (the bank), and then subsequently step across with the other foot; these are pictured below:

Both manners of using aluminum forms as a means of egress fail to meet the intent of the standard. The preamble to Subpart P (Excavations) states that "[T]his requirement [29 CFR 1926.651(c)(2)] is intended to provide employees working down in a trench with a safe means of escape in case of an emergency." (54 FR 45918, October 31, 1989.)

The photographs indicate that the stiffener only provides space for the tip of a worker's boot. This insufficient tread depth enhances the potential for tripping, slipping, or falling while trying to climb out of the trench in an emergency.

A slipping, tripping, or falling risk is further compounded by the worker having to step from a vertical form across to the bank. The photographs illustrate the worker precariously stepping onto the bank while straddling the trench. In particular, in a time of emergency (for example, a cave-in), the use of a form in this manner would not provide a safe means of egress as required by §1926.651(c)(2), which contemplates a means of egress that permits a quick and easy means of escape in case of an emergency.

If you need additional information, please do not hesitate to contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statue, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or additional requirement but rather explain these requirements and how they apply to a particular circumstances. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected when the Agency updates a standard, a legal decision impact a standard, or changes in technology affect the interpretation. To assure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA's website at https://www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Directorate of Construction at (202) 693-2020.*

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

*[This letter has been modified (non-substantive changes) on November 22, 2017, and reflects current OSHA regulations and policies .]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace