Coast Guard-approved life jackets for construction over water
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
April 2, 2004
Mr. Pete Kelley
Vice President
Superior Construction Company, Inc.
General Contractors
[Recipient address omitted]
Re: Requirement to use U.S. Coast Guard-approved life jackets for workers performing construction work over or near water.
Dear Mr. Kelley:
This is in response to your December 6, 2002, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) requesting clarification of the requirements under 29 CFR 1926.106(a) regarding the use of personal flotation devices. We neglected to include a footnote (see footnote #2 below) in our March 16, 2004,letter to you. This letter replaces the March 16, 2004, letter. We apologize for this inconvenience.
We have paraphrased your question below:
Question: Our employees are engaged in constructing bridges and highway overpasses from barges. When on the barges, they are less than 6 feet above the water. Is there a specific type of personal flotation device that we are required to provide the employees when performing this work?
Answer
Title 29 CFR 1926.106(a) requires that:
Employees working over or near water, where the danger of drowning exists, shall be provided with U.S. Coast Guard-approved life jacket or buoyant work vests.
In order to comply with §1926.106(a), the employees must be provided a U.S. Coast Guard-approved personal flotation device (PFD). Section 1926.106(a) does not specify that any specific type or classification of approval is required. Therefore, irrespective of the type of approval (for example, whether the PFD is approved for commercial or recreational use, or as to a particular size boat or vessel, or whether the vessel or boat is inspected or not1), as long as it has a Coast Guard approval, it will meet the §1926.106(a) requirement.2
If you need additional information, please contact us by fax (202-693-1689) at: U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance. You can also contact us by mail at U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.
Sincerely,
Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction
1 Note, though, we are addressing only the OSHA requirement - specific types of vests have to be provided in certain situations in order to comply with applicable Coast Guard requirements. [ back to text ]
2 For workers engaged in construction activities, the August 2, 1991, letter to Mr. F. Ridgely Todd, Jr. is superseded by this letter. [ back to text ]
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace