Back to Federal guidance

Fall protection at drilled shaft openings

Summary A drilling contractor asked whether employees using personal fall arrest systems at a drill shaft also need a warning line 15 feet from the opening. OSHA said a warning line is not additionally required when barriers are infeasible and all exposed employees are protected by personal fall arrest systems.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-03-10-1
Date issued
March 10, 2004
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 10, 2004

Mr. Richard Marshall

Safety Director

Richard Goettle, Inc.

[Recipient address omitted]

Re: When personal fall protection is used at a drill shaft, is a warning line also required?

Dear Mr. Marshall:

This is in response to your letter dated December 23, 2003, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). You ask for guidance with respect to the use of fall protection during drilling operations. We apologize for the delay in responding.

We have paraphrased your question as follows:

Question: When drill shaft employees are all using personal fall arrest systems to protect them from falling into the drill shaft, is a warning line positioned 15 feet away from the edge of the hole also required?1

Answer

29 CFR 1926.501(b)(7)(ii) states:

Each employee at the edge of a well, pit, shaft, and similar excavation 6 feet or more in depth shall be protected from falling by guardrail systems, fences, barricades, or covers.

Where a guardrail system, fence or barricade is infeasible, use of personal fall arrest systems is an acceptable alternative. As long as all the exposed employees are protected with a personal fall arrest system, there is no additional requirement for a warning line.

If you need additional information, please contact us by fax (202-693-1689) at: U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance. You can also contact us by mail at U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

1We note that in your letter you referred to a particular OSHA inspection in a case that has now been closed. If you have questions regarding the specific facts involved with that inspection, please contact the OSHA Regional Office responsible for the inspection. [ back to text ]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace