Back to Federal guidance

Fall protection for workers on vehicles and trailers

Summary A risk consultant asked whether construction workers need fall protection when they climb onto tractor trailers to connect crane rigging. OSHA said the cited walking and working surface rule excludes vehicles and trailers when employees must be there to do their work. It also discussed the General Duty Clause and protective equipment rule, saying no duty arises where protection is infeasible.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-03-10
Date issued
March 10, 2004
Status
Archived by the agency
OSHA identifies this as an archive document that may no longer represent OSHA policy.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA identifies this as an archive document that may no longer represent OSHA policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 10, 2004

Mr. Timothy J. Batz, CSP, ARM

Sr. Risk Control Consultant

IMA

[Recipient address omitted]

Re: Whether fall protection is required for employees working on vehicles and trailers; 29 CFR 1926.500; General Duty Clause

Dear Mr. Batz:

This is in response to your letter dated January 26, 2004, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). We have paraphrased your question as follows:

Question: Does an employer have a duty to provide fall protection to employees exposed to fall hazards in excess of 6 feet when they climb on top of materials on a tractor trailer rig to connect crane rigging for the purpose of loading and unloading of the materials?

Answer

Under 29 CFR 1926.501(b)(1), employers must provide fall protection to each employee on a walking/working surface (horizontal and vertical surface) with an unprotected side or edge which is 6 feet or more above a lower level. However, §1926.500 defines a walking/working surface as:

Any surface, whether horizontal or vertical on which an employee walks or works, including, but not limited to, floors, roofs, ramps, bridges, runways, formwork and concrete reinforcing steel but not including ladders, vehicles, or trailers, on which employees must be located in order to perform their duties. [Emphasis added.]

Under the terms of the standard, fall protection is not required for employees who are on vehicles and trailers when the employee must be on the vehicle or trailer to perform his or her duties. If the employee must climb on the tractor trailer rigs to connect the rigging for loading and unloading by a crane, the employer would not have a duty to provide fall protection under this standard.

Section 5(a)(1) of the Occupational Safety and Health Act ("General Duty Clause") states that each employer:

...shall furnish to each of his [or her] employees employment and a place of employment which are free from recognized hazards that are causing or are likely to cause death or serious physical harm to his [or her] employees.

29 CFR 1926.95(a) requires the use of protective equipment:

[W]herever it is necessary by reason of hazards...encountered in a manner capable of causing injury or impairment....

No duty exists to provide fall protection under the General Duty Clause or §1926.95(a) where there is no feasible means of providing it. For the type of work you describe, there typically is no feasible means of providing fall protection.

If you need additional information, please contact us by fax (202-693-1689) at: U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance. You can also contact us by mail at U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace