Back to Federal guidance

Securing a portable ladder with a retainer device

Summary A ladder-device maker asked whether its retainer could satisfy OSHA's ladder-securing rule. OSHA said it does not approve products, but the device would likely meet the rule if the ladder cannot extend three feet above the landing and the retainer and its fasteners are strong enough to secure it to a rigid support. A grasping device is also required in that situation.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-02-26
Date issued
February 26, 2004
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 26, 2004

Mr. Robert Stanley

KPS, Inc.

[Recipient address omitted]

Re: Extension ladder; ladder securing device; §1926.1053(b)(1).

Dear Mr. Stanley:

This is in response to your December 29, 2003, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regarding OSHA's construction standards. We have paraphrased your question as follows:

Question: KPS Inc.'s New Construction Ladder Retainer ("Retainer") is designed to secure the upper part of a portable ladder to the structure the ladder is leaned against. The Retainer is a small stainless steel assembly that is attached to the rafter end or gutter board and then to the ladder upright to keep a ladder from moving side-to-side while the user is on the ladder; see pictures below:

[Product photographs appear in the source document.]

What OSHA construction standards apply to the use of this device, and does it meet those requirements?

Answer

OSHA is generally precluded from approving or endorsing specific products. The variable working conditions at job sites and possible alteration or misapplication of an otherwise safe piece of equipment could easily create a hazardous condition beyond the control of the equipment manufacturer. However, where appropriate, we try to give some guidance to help employers assess whether products are appropriate to use in light of OSHA requirements.

Section 1926.1053(b)(1) states:

(b) Use. The following requirements apply to the use of all ladders, including job-made ladders, except as otherwise indicated:

(1) When portable ladders are used for access to an upper landing surface, the ladder side rails shall extend at least 3 feet (.9 m) above the upper landing surface to which the ladder is used to gain access; or, when such an extension is not possible because of the ladder's length, then the ladder shall be secured at its top to a rigid support that will not deflect, and a grasping device, such as a grabrail, shall be provided to assist employees in mounting and dismounting the ladder. In no case shall the extension be such that ladder deflection under a load would, by itself, cause the ladder to slip off its support. [Emphasis added.]

Under this standard, where the ladder's side rails do not extend 3 feet above the upper landing surface, in addition to providing a grasping device, the ladder must be secured "at its top to a rigid support that will not deflect." Assuming that the screws used to affix the Retainer to the building, and the Retainer itself, have sufficient strength, 1 its use to secure the top of a portable ladder to a part of the structure (such as a rafter end or gutter board) would likely be sufficient to comply with this securing requirement.

If you need additional information, please contact us by fax (202-693-1689) at: U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance. You can also contact us by mail at U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

1Note that we are not in a position to evaluate, from an engineering standpoint, the strength of the screws or the device. [back to text]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace