Back to Federal guidance

Hard hats for roofers without head-injury hazards

Summary A roofing contractor asked whether workers must wear hard hats on a roof with no overhead work or other head-injury exposure. OSHA said its standard does not require helmets when workers face no possible head injury, though an employer or contractor may impose a stricter requirement.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-02-20
Date issued
February 20, 2004
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 20, 2004

Mr. Bret W. Barnard

WBM Heritage Roofing, Inc.

[Recipient address omitted]

Re: Hard hat requirements for workers on a roof; §1926.100

Dear Mr. Barnard:

This is in response to your letter dated February 4, 2004, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) concerning §1926.100. You request clarification of the standard as it applies to the wearing of hard hats on a roof-top construction site.

We have paraphrased your question below:

Question: My employees are working on a one story roof with no construction being done overhead. Also, there is no equipment on the roof that poses a risk of head injury. My roofers remove their hard hats once they are on the roof and place them back on before coming down. Is this a violation of §1926.100? (Note that the builder/general contractor requires our workers to wear them while on the roof.)

Answer:

29 CFR 1926.100(a) states:

Employees working in areas where there is a possible danger of head injury from impact, or from falling or flying objects, or from electrical shock and burns, shall be protected by protective helmets.

As OSHA previously stated in an August 23, 1983, letter to Congressman Sisisky, "where employees are not exposed to possible head injuries, head protection is not required by OSHA standards." In your scenario, where no work is being performed overhead and there is no employee exposure to possible head injuries, there is no OSHA requirement that hard hats be worn while on the roof.

Note that OSHA standards set minimum safety and health requirements; they do not prohibit employers from adopting more stringent requirements.

If you need additional information, please contact us by fax #202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace