Back to Federal guidance

Compatibility of fall-protection components

Summary A worker asked whether a fall-arrest or positioning system must use components from one manufacturer. OSHA said components from different makers can be combined if the snaphooks and connected parts meet the cited compatibility and locking requirements.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-02-19
Date issued
February 19, 2004
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 19, 2004

Mr. Chuck Hill

[Address Withheld]

Re: Under §1926.502, whether components of fall protections systems from different manufacturers may be used together, provided they have compatible shapes and dimensions.

Dear Mr. Hill:

This is in response to your e-mail dated February 11, 2004, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). You ask about the requirements for fall protection equipment (i.e., a safety positioning strap and a body belt) and whether the equipment components must be manufactured by the same company or can be made by various manufacturers.

We have paraphrased your question as follows:

Question: May fall protection safety equipment components be manufactured by different companies or must one manufacturer make each individual system?

Answer

Section 1926.502 "Fall protection systems criteria and practices" states in part:

(d)(5) and (e)(7):

Snaphooks shall be sized to be compatible with the member to which they are connected to prevent unintentional disengagement of the snaphook by depression of the snaphook keeper by the connected member, or shall be a locking type snaphook designed and used to prevent disengagement of the snaphook by the contact of the snaphook keeper by the connected member. Effective January 1, 1998, only locking type snaphooks shall be used.

(d)(6) and (e)(8):

Unless the snaphook is a locking type and designed for the following connections, snaphooks shall not be engaged [to the listed devices] ...

These provisions require that snaphooks used in personal fall arrest systems and in positioning devices be sized to be compatible with the member to which they are connected, or be of a locking type designed to prevent disengagement of the snaphook. In addition, for certain specified connections, only locking snaphooks designed for those connections can be used.

In sum, individual components in a fall arrest (or in a positioning device system) may be made by different manufacturers as long as they meet these compatibility requirements.

If you need additional information, please contact us by fax (202-693-1689) at: U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance. You can also contact us by mail at U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace