Back to Federal guidance

Toe clearance for construction manhole rungs

Summary A requester asked what toe clearance OSHA would enforce for manhole rungs during construction work. OSHA said its then-current enforcement policy permitted 4½ inches at the rung center, aligning with a general-industry policy during pending rulemaking. The letter's policy was tied to that rulemaking period.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-02-13
Date issued
February 13, 2004
Status
Unknown
This letter states an enforcement policy tied to a then-pending rulemaking; OSHA gives no current-status determination on the page.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
This letter states an enforcement policy tied to a then-pending rulemaking; OSHA gives no current-status determination on the page. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 13, 2004

Charles Culver

[Address withheld]

Re: What OSHA will enforce as the minimum toe clearance when workers are using manhole rungs during construction work?

Dear Mr. Culver:

We have paraphrased your questions as follows:

Question: When using manhole rungs in general industry, §1910.27(c)(4) permits 4½ inches as the minimum toe clearance where unavoidable obstructions are encountered. When using manhole rungs in construction work, §1926.1053(a)(13) allows 4½ inches as the minimum toe clearance only when using an elevator pit ladder. What is the minimum toe clearance that OSHA will enforce when workers are using manhole rungs during construction work?

Answer

Section 1926.1053(a)(13) states:

The minimum perpendicular clearance between fixed ladder rungs, cleats, and steps, and any obstruction behind the ladder shall be 7 inches, except in the case of an elevator pit ladder for which a minimum perpendicular clearance of 4½ inches is required. [Emphasis added.]

Section 1910.27(c)(4) states:

Clearance in back of ladder. The distance from the centerline of rungs, cleats, or steps to the nearest permanent object in back of the ladder shall not be less than 7 inches, except that when unavoidable obstructions are encountered, minimum clearances as shown in figure D-3 shall be provided. [Emphasis added.]

On April 10, 1990, as part of a revision of 29 CFR Part 1910, Subpart D, OSHA set forth a proposed rule for general industry, §1910.24 Step Bolts and Manhole Steps, which stated:

§1910.24 Step bolts and manhole steps.

(a) Scope and application. This section covers step bolts and manhole steps used on structures such as, but not limited to, towers, stacks, conical manhole sections, and vaults. This section does not apply to individual rung ladders.


(3) The minimum toe clearance for manhole steps shall be four inches from the point of embedment on the wall to the outside of the face of the step. The toe clearance in the center of the manhole step shall be a minimum of four and one-half inches measured to the outside face of the step. [Emphasis added.]

On May 2, 2003, OSHA reopened the rulemaking record. In a letter dated June 24, 2003 (copy enclosed), OSHA addressed the question of OSHA's enforcement policy while the proposed revision remains under consideration:

You note in your letter that OSHA had proposed to establish, through rulemaking, specifications for manhole steps that would require a minimum rung width of 10 inches and a minimum toe clearance of 4.5 inches at the center of the rung and 4.0 inches at the point of embedment….For several years the rulemaking proceeding was inactive, but more recently on May 2, 2003, OSHA published a notice reopening the record... The notice did not raise any issues pertaining specifically to the original proposal for manhole steps. While the rulemaking continues, therefore, OSHA's enforcement policy is that manhole steps meeting the above specifications will not be cited.

Thus, OSHA's current policy with respect to work covered by the Part 1910 general industry standard is that it will not cite manhole rungs with a minimum toe clearance of 4½ inches at the center of the rung.

In light of the general industry enforcement policy for these built-in rungs, our policy in regard to the enforcement of §1926.1053(a)(13) for manhole rungs used during construction work is that a minimum toe clearance of 4½ inches is permitted.

If you need any additional information, please contact us by fax (202-693-1689) at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace