Back to Federal guidance

Gasoline safety cans and bonding during tool refueling

Summary A contractor asked about dispensing gasoline from an approved five-gallon safety can and whether electrical bonding applies when refueling tools. OSHA said an approved can without a flame-arrestor screen was treated as a de minimis violation under its cited instruction. It also said the bonding rule for transfers between storage containers does not apply to refueling equipment for use.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-01-29-1
Date issued
January 29, 2004
Status
Unknown
The letter relies partly on a named OSHA instruction's de minimis enforcement policy; the source page does not establish that policy's current status.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
The letter relies partly on a named OSHA instruction's de minimis enforcement policy; the source page does not establish that policy's current status. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 29, 2004

Mr. Dennis Vance

Dennis Vance, LLC

[Recipient address omitted]

Re: 29 CFR 1926.152(a), (f), and (g); §1926.155(a) and (l); and STD 3-4.1A

Dear Mr. Vance:

This is in response to your letter dated July 31, 2003, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). You ask about the requirements for storage and handling of gasoline on a construction site under 29 CFR 1926.152. Your letter was forwarded to this office for handling on August 20, 2003. We apologize for the delay in responding.

Question 1: May gasoline be dispensed from a five-gallon Underwriters' Laboratories approved safety can into the fuel tank of a tool such as a target saw, weed-eater, or 5-kw generator during a construction job?

Answer

The general requirements for the handling and use of flammable and combustible liquids such as a gasoline are set forth in 29 CFR 1926.152(a):

(1) Only approved containers and portable tanks shall be used for storage and handling of flammable and combustible liquids. Approved safety cans or Department of Transportation approved containers shall be used for the handling and use of flammable liquids in quantities of 5 gallons or less...[Emphasis added.]

29 CFR 1926.155(l) defines a safety can as:

an approved closed container, of not more than 5 gallons capacity, having a flash arresting screen, spring-closing lid and spout cover and so designed that it will safely relieve internal pressure when subjected to fire exposure. [Emphasis added.]

29 CFR 1926.155(a) defines "approved" as:

(a) Approved, for the purpose of this subpart, means equipment that has been listed or approved by a nationally recognized testing laboratory such as Factory Mutual Engineering Corp., or Underwriters' Laboratories, Inc., or Federal agencies such as Bureau of Mines or U.S. Coast Guard, which issue approvals for such equipment. [Emphasis added.]

In the background to OSHA Instruction STD 3-4.1A (De Minimis for Absence of a Flame Arrestor Screen in a Safety Can), OSHA noted that while most safety cans approved by listed agencies or organizations have flame-arrestor screens in safety can spouts, Underwriters' Laboratories, Inc. does not require them for approval of safety cans. Instruction STD 3-4.1A provided:

A. Purpose. This instruction establishes that the absence of a flame arrestor screen in the pouring or spout of a safety can is treated as de minimis.

When handling or using flammable or combustible liquids, the use of an Underwriters' Laboratories, Inc. safety can without a flame-arrestor screen is treated as a de minimis violation.1

Question 2: Section 1926.152(e)(Dispensing liquids) sets forth the requirements for the dispensing and transferring of flammable or combustible liquids. Does the §1926.152(e)(2) requirement that the containers be electrically bonded apply when using a safety can containing less than 5 gallons of gasoline to refuel a tool used on a construction site?

Answer

No. Section 1926.152(e)(2) states:

Transfer of flammable liquids from one container to another shall be done only when containers are electrically interconnected (bonded).

Section 1926.152(e)(2) applies to the transfer of fuel from one storage container to another storage container - not to transfers for purposes of end use (i.e., refueling). The requirements for refueling are set forth in §1926.152(f) (Handling liquids at point of final use) and (g) (Service and refueling areas).

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

1Under OSHA's de minimis policy, de minimis violations are those that have no direct or immediate relationship to safety or health. Consequently, no citation is issued. [back to text]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace