Back to Federal guidance

Unattended running vehicles at construction sites

Summary A construction safety manager asked whether OSHA bans leaving vehicles running and unattended at an off-highway site. OSHA said its construction rules do not prohibit that practice. The parking brake must be set, and vehicles parked on an incline also need wheel chocks.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2004-01-14
Date issued
January 14, 2004
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 14, 2004

Mr. Paul Hayes

Safety Manager

Global Hawk Facilities Renovation Project

Skanska

[Recipient address omitted]

Re: Whether any OSHA construction standards prohibit vehicles from being left running and unattended.

Dear Mr. Hayes:

This is in response to your letter dated June 25, 2003, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) inquiring about Agency requirements for leaving construction vehicles unattended and running. We apologize for the delay in responding.

We have paraphrased your question as follows:

Question: Are there any Federal OSHA construction standards that prohibit vehicles used in construction from being left running and unattended on an off-highway job-site?1

Answer

No. However, note that §1926.600(a)(3)(ii) requires:

Whenever the equipment is parked, the parking brake shall be set. Equipment parked on inclines shall have the wheels chocked and the parking brake set.

Therefore, when left unattended and running, the parking brake must be set, and if the vehicle is on an incline, in addition to setting the brake, the wheels must be chocked.

If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

1 We understand your question to be with reference to OSHA requirements applicable to construction work at Beale Air Force Base in California. [back to text]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace