Back to Federal guidance

Asbestos labels for gaskets and packings

Summary A consultant asked whether an exposure study could exempt asbestos-containing gaskets and packings from warning labels. OSHA said only the manufacturer can make the required demonstration for each product type, and the submitted data did not show the necessary exposure limits would be met in reasonably foreseeable use. The products would remain subject to asbestos standards even if labeling were exempted.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2003-12-22-3
Date issued
December 22, 2003
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 22, 2003

Frederick W. Boelter, CIH, PE

Boelter & Yates, Inc.

Environmental Engineers & Scientists

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Boelter:

Thank you for your March 14 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs. You have a question regarding the labeling of gaskets and packings containing >1% asbestos. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence. Your paraphrased scenario and question and our reply are below.

Scenario: You have conducted a study of asbestos exposures resulting from the removal and replacement of asbestos-containing gaskets and packings.

Question: Given your findings, are gaskets and packings containing >1% asbestos exempt from labeling on the basis of 29 CFR 1926.1101(k)(8)(vi)(A) or 29 CFR 1910.1001(j)(6)(i)?

Reply: No, your findings cannot be used to exempt the mentioned gaskets and packings from labeling because these provisions are directed toward the manufacturers of the gaskets and packings. Please note that labels do not have to be affixed to the gaskets and packings or their containers if "[a]sbestos fibers have been modified by a bonding agent, coating, binder, or other material provided that the manufacturer can demonstrate that, during any reasonably foreseeable use, handling, storage, disposal, processing, or transportation, no airborne concentrations of asbestos fibers in excess of the permissible exposure limit (PEL) and/or excursion limit will be released . . . ." (emphasis added). Moreover, the manufacturer must provide the demonstration for each specific model, type, or make of gasket or packing that the manufacturer wishes to have exempted from labeling.

Furthermore, it is our opinion that your data do not demonstrate that the gaskets you examined possess the physical property that these provisions require in order to qualify for exemption from labeling. Your data show that a person can be exposed to an 8-hour time-weighted average (TWA) asbestos air concentration of 0.035 fibers/cubic centimeter (f/cc) when using a flat blade scraper over a period of 8 hours to clean off the residue left behind by 8 removed gaskets. Your data also show that a person can be exposed to an 8-hour TWA asbestos air concentration of 0.052 f/cc when making 8 new gaskets over a period of 8 hours with a ball peen hammer. Consequently, if the same person does both tasks, the combined exposure would likely be greater. It is a reasonably foreseeable occurrence for a person to perform the same tasks in regard to 10 gaskets instead of 8 gaskets in an 8-hour period. In that event, a person could be exposed to an 8-hour TWA asbestos air concentration that could exceed the 8-hour TWA PEL of 0.1 f/cc.

Please realize that even if a manufacturer were successful in demonstrating that one or more of the models, types, or makes of gaskets or packings that it manufactures qualifies under these provisions for exemption from labeling, the gaskets or packings would still be covered by OSHA's asbestos standards.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you need further assistance, please contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace