Back to Federal guidance

Manufacturer approval for crane modifications

Summary A crane inspector asked whether an employer could override a manufacturer's refusal to approve a crane modification. OSHA said the then-cited rule required written manufacturer approval for changes affecting capacity or safe operation, and an engineer could not override a manufacturer's denial. OSHA has archived the letter, so its current policy status is uncertain.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2003-12-08-0
Date issued
December 8, 2003
Status
Archived by the agency
OSHA identifies this as an archive document that may no longer represent OSHA policy; the letter also discusses a then-pending crane rulemaking.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA identifies this as an archive document that may no longer represent OSHA policy; the letter also discusses a then-pending crane rulemaking. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 8, 2003

Mr. Gregory R. Teslia

Director

Crane Safety & Inspections, Inc.

[Recipient address omitted]

Re: Whether it is permissible to make modifications or additions to a crane without manufacturer approval (where the manufacturer is still in existence)?

Dear Mr. Teslia:

This is in response to your letter dated June 12, 2003, to the Atlanta Regional Office of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) and your subsequent request to that office for clarification of their response. Your original letter questioned requirements in 29 CFR Part 1926 Subpart N pertaining to modification of cranes. Your request for clarification narrowed your inquiry to crane modifications where the manufacturer is still in existence. Your initial letter, the Regional Office's response, and your request for clarification were forwarded to this office for handling on July 25, 2003. This response supersedes the prior Regional Office response dated June 12, 2003.

We have paraphrased your question as follows:

Question: I am aware of several OSHA standards pertaining to the operation and modification of their cranes (29 CFR 1926.550(a)(1) and (a)(16)). Is an employer engaged in construction permitted to modify a crane or make modifications to the operational specifications of a crane without manufacturer approval (or to override a manufacturer's decision to deny the request)?

Answer

In 29 CFR Part 1926 Subpart N (Cranes, Derricks, Hoists, Elevators, and Conveyors), §1926.550(a)(1) sets forth requirements regarding modification of operational specifications for cranes and derricks:

The employer shall comply with the manufacturer's specifications and limitations applicable to the operation of any and all cranes and derricks. Where manufacturer's specifications are not available, the limitations assigned to the equipment shall be based on the determinations of a qualified engineer competent in this field and such determinations will be appropriately documented and recorded. * * *

Section 1926.550(a)(16) addresses modifications or additions to cranes and derricks:

No modifications or additions which affect the capacity or safe operation of the equipment shall be made by the employer without the manufacturer's written approval. * * *

By its terms, Subpart N addresses changes to operational specifications for cranes separately from modifications or changes to the crane itself.

Operational specifications

Under §1926.550(a)(1), an employer must comply with a manufacturer's operational specifications for cranes. However, the standard sets forth an exception when a manufacturer's specifications are not available. In that instance only, an employer may rely upon limitations assigned to a crane by "a qualified engineer competent in this field." Those specifications must be documented.

Crane modifications

Section 1926.550(a)(16) governs employer modifications or additions to cranes. The provision prohibits an employer from making any modifications or additions to a crane that affect the safe operation or capacity of the equipment unless prior permission to do so is received from the manufacturer.

You indicated in your telephone conversation with Audrey Rollor of this office that your primary concern was the ability of an employer to modify or change a crane where a manufacturer was still in existence.1 In the case of both modifications and operational specifications, where the manufacturer is in existence, reviews the technical merits of the application for approval and denies the application, the employer must abide by that decision - the standard does not permit the employer to override the denial by obtaining approval from a qualified engineer.

Note that we are currently engaged in a negotiated rulemaking on revising the cranes and derricks portion of Subpart N. The question you have asked us is one of the issues currently being discussed in the rulemaking. If you would like to submit comments to the negotiated rulemaking committee, you may submit them as follows:

Written comments to the Committee may be submitted in any of three ways: by mail, by fax, or by email. Please include "Docket No. S-030" on all submissions.

  • By mail, submit three (3) copies to: OSHA Docket Office, Docket No. S-030, U.S. Department of Labor, 200 Constitution Avenue, NW, Room N-2625, Washington, DC 20210, telephone (202) 693-2350. Note that receipt of comments submitted by mail may be delayed by several weeks.

  • By fax, written comments that are 10 pages or fewer may be transmitted to the OSHA Docket Office at fax number (202) 693-1648.

  • Electronically, comments may be submitted through OSHA's Webpage at http://ecomments.osha.gov. Please note that you may not attach materials such as studies or journal articles to your electronic comments. If you wish to include such materials, you must submit three copies to the OSHA Docket Office at the address listed above. When submitting such materials to the OSHA Docket Office, clearly identify your electronic comments by name, date, subject, and Docket Number, so that we can attach the materials to your electronic comments.

If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

1 If you have other specific scenarios that you would like us to address, please let us know. [ back to text ]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace