Back to Federal guidance

Trench shield flush with a road surface

Summary A construction consultant asked whether a trench shield could sit flush with a paved road so steel plates could cover the trench when no one occupied it. OSHA said the excavation standard does not specifically prohibit that arrangement, while the shield must be installed to restrict hazardous movement. OSHA reviewed the letter in 2018 and said it reflects current regulations and policies.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2003-11-14-0
Date issued
November 14, 2003
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 14, 2003 [Reviewed May 31, 2018]

Mr. Thomas A. Bush, CSP
Manager - EH&S Consultant
[Recipient address omitted]

Re 29 CFR 1926.652(g)(1)(ii)

Dear Mr. Bush:

This is in response to your letter dated April 10, 2003, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) concerning trench shields (29 CFR 1926.652) being held flush with the top of the trench and road surface. We apologize for the delay in providing this response.

We have paraphrased your question as follows:

Question: Scenario - Our construction project calls for a trench to be excavated through a concrete or blacktop road surface. Excavation needs to be done in such a way that steel plates can cover the trench and support smooth traffic flow while unoccupied. In this situation, is it permissible under OSHA's excavation standards to install the trench shields flush with the top of the concrete or blacktop road surface?

Answer
There is no specific prohibition against installing a trench shield so that the top of the shield is flush with the top of the road surface in the situation you describe.[1] Therefore, it is permissible.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or additional requirements but rather explain these requirements and how they apply to particular circumstances. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected when the Agency updates a standard, a legal decision impact a standard, or changes in technology affect the interpretation. To assure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA's website at https://www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Directorate of Construction at (202) 693-2020.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

Footnote 1: Keep in mind that §1926.652(g)(1)(ii) states: Shields shall be installed in a manner to restrict lateral or other hazardous movement of the shield in the event of the application of sudden lateral loads.

[This letter has been modified (non-substantive changes) on May 31, 2018, and reflects current OSHA regulations and policies.]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace