Back to Federal guidance

Quick disconnect couplings on pneumatic tools

Summary A tool industry association asked whether a pneumatic tool's quick disconnect coupling with a pull down sleeve satisfies the construction rule requiring a positive connection to its hose. OSHA said the sleeve requires deliberate action against spring resistance, so it qualifies as a positive means of preventing accidental separation. The answer addresses the described coupling design.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2003-11-14
Date issued
November 14, 2003
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 14, 2003

John Kurtz
Executive Vice President
International Staple, Nail and Tool Association
[Recipient address omitted]

Re: Use of quick-disconnect on pneumatic power tools; §1926.302(b)(1)

Dear Mr. Kurtz:

This is in response to your letter dated May 22, 2003, regarding the federal construction standard for power-operated hand tools. Your concern is whether a pneumatic tool connected to a hose by a quick-disconnect device satisfies the requirements of §1926.302(b)(1). Based on your August 19, 2003, e-mail you indicated that some pneumatic tools have a quick-disconnect composed of a male fitting (connector) and female fitting (coupling). The coupling has a sleeve which must be pulled away from the end of the hose to separate the two fittings.[1]

Question (1): Does the use of a "quick disconnect" with a "pull-down sleeve" satisfy the requirements in §1926.302(b)(1)?

Answer:
Section 1926.302(b)(1) states:

> Pneumatic power tools shall be secured to the hose or whip by some positive means to prevent the tool from becoming accidentally disconnected.

The purpose of this requirement is stated in the plain language of the provision itself - "to prevent the tool from becoming accidentally disconnected." This requirement addresses the hazards associated with having a pressurized air hose whipping around if it were to become accidentally disconnected from the pneumatic tool.

You described a quick-disconnect with a "pull-down sleeve." In order to separate the tool from the hose, the sleeve must be grasped and pulled down against the resistance of a spring. This type of device is a "positive means" of preventing the tool and hose from accidentally separating since it is designed to prevent the hose and tool from becoming accidentally disconnected. Therefore, it meets the requirements in §1926.302(b)(1).

If you need additional information, please contact us by fax (202-693-1689) at: U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance. You can also contact us by mail at U.S. Department of Labor, OSHA, Office of Construction Standards and Guidance, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction

Footnote 1: You also stated that this coupling "typically has an integral check valve" that prevents pressurized air from escaping from the hose when the tool is disconnected. While that is an additional safety feature, we have analyzed your question with respect a quick-disconnect without an integral check-valve.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace