Canadian inspection of a crane used in the United States
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
October 31, 2003
Mr. B. M. Blackadar:
Geocon Atlantic
[Recipient address omitted]
Re: If a competent person, as required by §1926.550(a)(6), does an annual crane inspection in Canada, would that inspection be valid for the use of the crane in the United States?
Dear Mr. Blackadar:
This is in response to your letter dated March 11, 2003, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). You ask for clarification of the crane standard §1926.550, Cranes Derricks, Hoists, Elevators, and Conveyors. We apologize for the delay in responding.
We have paraphrased your question as follows:
Question: Section 1926.550(a)(6) requires an annual crane inspection. If that inspection were done by a competent person in Canada, would the inspection be valid for the use of the crane in the United States?
Answer
29 CFR 1926.550(a)(6) requires an annual inspection to be completed before a crane may be operated in the United States; it states:
- (6) A thorough, annual inspection of the hoisting machinery shall be made by a competent person, or by a government or private agency recognized by the U.S. Department of Labor. The employer shall maintain a record of the dates and the results of inspections for each hoisting machine and piece of equipment.
The standard does not specify where a competent person must do the annual inspection on the crane. As long as the individual conducting the inspection meets the requirements for being considered a "competent person,"[1] the inspection need not take place within the United States.
If you need additional information, please do not hesitate to contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, [Office of Construction Standards and Guidance], fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.
Sincerely,
Russell B. Swanson, Director
Directorate of Construction
[Corrected 11/11/03]
Footnote 1: A competent person, as defined in 29 CFR 1926.32(f), is "one who is capable of identifying existing and predictable hazards in the surroundings or working conditions which are unsanitary, hazardous, or dangerous to employees, and who has authorization to take prompt corrective measures to eliminate them."
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace