Back to Federal guidance

Wet handling and disposal for demolition materials below one percent asbestos

Summary A contracting official asked whether wet handling, prompt cleanup, and disposal requirements apply when demolition material contains less than one percent asbestos. OSHA answered yes for the two cited construction asbestos provisions. The letter addresses those specific demolition duties.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2003-10-27-1
Date issued
October 27, 2003
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 27, 2003

JoAnn Hernandez, Chief
Base Infrastructure Flight
37 Contracting Squadron
[Recipient address omitted]

Dear Ms. Hernandez:

Thank you for your March 20 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs. You asked for an authoritative interpretation of 29 CFR 1926.1101(g)(1) in OSHA's Construction Asbestos Standard as it applies to demolition operations involving material containing \<1% asbestos. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence. Your paraphrased question and our reply are below.

Question: Do the wet handling, prompt clean up, and disposal requirements set forth in 29 CFR 1926.1101(g)(1)(ii) and (iii) apply to demolition operations involving material containing \<1% asbestos?

Reply: Yes, those requirements do apply to demolition operations involving material containing \<1% asbestos.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at 202-693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace