Back to Federal guidance

Asbestos gasket replacement on process equipment

Summary A process equipment company asked which OSHA asbestos standard covers routine replacement of an asbestos containing gasket on a reactor. OSHA said the general industry asbestos standard applies where the equipment and surrounding structure are not significantly altered, as it inferred from the facts given. The answer addresses that specific maintenance operation.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2003-09-10
Date issued
September 10, 2003
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 10, 2003

Mr. Huan Nguyen
Manager, EHS
ATMI
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Nguyen:

Thank you for your June 17 letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs. You have a question on the applicability of OSHA's asbestos standards to the removal of a rubber encapsulated asbestos gasket. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence. Our replies to your paraphrased questions and scenarios are provided below.

Scenario: Your field service engineers perform preventative maintenance tasks on your process equipment semi-annually. During this procedure, a rubber encapsulated asbestos gasket adjacent to a heated reactor is replaced.

Question: Does the replacement of the gasket come under the scope of the General Industry Asbestos Standard (29 CFR 1910.1001) or under the scope of the Construction Asbestos Standard (20 CFR 1926.1101)?

Reply: We infer from your description of the semi-annual replacement of the gasket that the gasket is part of the process equipment and that neither the equipment itself nor the structure in which the equipment is located must be significantly altered in order to carry out the replacement. Under those circumstances, the OSHA standard that applies is the general industry asbestos standard, 29 CFR 1910.1001.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement Programs at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace