Back to Federal guidance

Manhole-step enforcement during walking-surface rulemaking

Summary A requester asked how OSHA would enforce manhole-step rules while a walking-surface revision was pending. OSHA said it would not cite steps meeting the proposed rung-width and toe-clearance specifications during that rulemaking. OSHA archives the letter, so its current policy status is uncertain.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2003-06-24
Date issued
June 24, 2003
Status
Archived by the agency
OSHA labels this an archive document and says it may no longer represent OSHA Policy.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
OSHA labels this an archive document and says it may no longer represent OSHA Policy. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 24, 2003

Mr. Brian A. Dillman
G. Edwin Pidcock Co.
[Recipient address omitted]

Dear Mr. Dillman:

Thank you for your February 16, 2000 letter to Mr. Arthur Buchanan, Director, Office of General Industry Enforcement. We apologize for the delay in responding to our request. You note in your letter that OSHA had proposed to establish, through rulemaking, specifications for manhole steps that would require a minimum rung width of 10 inches and a minimum toe clearance of 4.5 inches at the center of the rung and 4.0 inches at the point of embedment. In view of this proposed rulemaking, you have asked about OSHA's enforcement policy while the rulemaking proceeding is still underway.

The proposed revision to Subpart D of 29 CFR Part 1910 was first published in 1990. For several years, the rulemaking proceeding was inactive, but more recently, on May 2, 2003, OSHA published a notice reopening the record and seeking comments on several specific questions (68 Federal Register 23528). The notice did not raise any issues pertaining specifically to the original proposal for manhole steps. While the rulemaking continues, therefore, OSHA's enforcement policy is that manhole steps meeting the above specification requirements will not be cited.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, and correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov/. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at 202-693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace