Back to Federal guidance

Arc flash clothing and electric power standards

Summary A senator asked about clothing that protects electric utility workers from flames and electric arcs. OSHA said the then-current rule barred clothing that could increase injury from flames or arcs but did not affirmatively require flame-resistant garments, so the question of who pays for them did not arise. It also described a planned standards update.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2003-05-27
Date issued
May 27, 2003
Status
Unknown
The letter reports a standards update project in 2003; its later status is not established by this source.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
The letter reports a standards update project in 2003; its later status is not established by this source. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 27, 2003

The Honorable Frank Lautenberg
United States Senate
[Recipient address omitted]

Dear Senator Lautenberg:

Thank you for your letter dated March 28, 2003 on behalf of your constituent, Mr. Dan Clare, President, International Brotherhood of Electrical Workers (IBEW) -- Local 1303, regarding an interpretation of the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standard at 29 CFR 1910.269(l)(6)(iii). You requested that OSHA respond to the question, "Who is required to pay for apparel covered by paragraph 1910.269(l)(6)(iii)?"

According to 29 CFR 1910.269(l)(6)(iii), "[t]he employer shall ensure that each employee who is exposed to the hazards of flames or electric arcs does not wear clothing that, when exposed to flames or electric arcs, could increase the extent of injury that would be sustained by the employee." During the development of this standard in the early 1990s, OSHA found that employees who were exposed to electric arcs were being injured as a result of their clothing catching on fire. OSHA also found that the extent of their injuries increased because of the continued burning of their clothing, even after the arcs were extinguished. At that time, however, there was no national consensus standard in effect to help guide OSHA in determining what specific protective clothing employees must wear. Therefore, OSHA decided to adopt a rule prohibiting employers from allowing their employees to wear clothing that could increase the extent of personal injury, should exposures to electric arcs or flames occur. The rule also specifically prohibits clothing made from polyester, acetate, nylon, and rayon, either alone or in blends, unless the employer can demonstrate that the fabric has been appropriately treated or that the clothing is worn in such a manner as to eliminate the potential hazard involved. Because 1910.269 simply restricts the types of clothing employees may wear while working near electrical energy sources capable of producing electric arcs or flames, and does not include any affirmative requirements for fire-resistant or other types of clothing, the issue of who pays for the clothing does not arise.

At present, OSHA is developing a proposal as a part of a project to update standards related to the construction and maintenance of electric power, generation, transmission, and distribution installations. The question of whether and what type of protective clothing should be provided to employees is an issue in the proposal. We would encourage Mr. Clare to actively participate in the forthcoming rulemaking process. He may contact Mr. David Wallis in OSHA's Directorate of Standards and Guidance to request specific information regarding the proposal at 202-693-2064.

We hope this response is helpful to you. Thank you for your continued interest in occupational safety and health. If we can be of further assistance, please contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

John L. Henshaw
Assistant Secretary

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace