Back to Federal guidance

Use of occupational exposure levels (OELs) for substances not covered by an OSHA Permissible Exposure Limit (PEL).

Summary A congressional committee chair asked whether OSHA enforced exposure levels recommended by nongovernmental groups as if they were binding limits. OSHA said it did not treat those levels as permissible exposure limits and would not cite an employer solely for exceeding one. It said a recommended level could support other evidence of a recognized serious chemical hazard under the General Duty Clause; the letter describes OSHA’s 2003 enforcement review process.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2003-01-24
Date issued
January 24, 2003
Status
Unknown
The letter describes an enforcement policy and review process as of January 2003 and was corrected September 29, 2008; the page does not expressly confirm that the policy remains current.
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
The letter describes an enforcement policy and review process as of January 2003 and was corrected September 29, 2008; the page does not expressly confirm that the policy remains current. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

January 24, 2003

The Honorable Charlie Norwood

Chairman
Committee on Education and the Workforce
Subcommittee on Workforce Protections
U.S. House of Representatives
Washington, D.C. 20515

Dear Chairman Norwood:

Thank you for your October 11, 2002 letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) concerning OSHA's enforcement of occupational exposure levels (OELs) recommended by non-governmental organizations which need not adhere to the same process for standard setting as does OSHA. In your letter you express concern that OSHA is relying upon non-consensus recommended OELs for regulatory or enforcement purposes.

I appreciate the reasons for your concern. Having worked for most of my career on the "regulated" side of OSHA, I am very aware of the potential unfairness and the costs when government tries to circumvent the protections of the rulemaking process.

As you know, the issue of using OELs generally arises when OSHA encounters a workplace chemical hazard not covered by an OSHA Permissible Exposure Level (PEL). Unfortunately not all workplace chemical hazards are presently covered by an OSHA PEL. In those cases OSHA may enforce the "general duty clause" (OSHAct Section 5(a)(1)), when a serious hazard is observed. If a citation in that situation is issued, however, it is not issued for exceeding an OEL but for failing to control or eliminate a "recognized hazard." An OEL is sometimes used as a reference point to support a finding of a "recognized hazard," but it should be only to buttress other evidence that a hazard exists. OSHA refers to several sources for OELs, including those developed by NIOSH, prior to referring to the American Conference of Government Industrial Hygienists's Threshold Limit Values (TLVs); a General Duty Clause violation would not be based solely on a TLV. OELs are not considered or used as either PELs or as consensus standards under section 12(d) of the National Technology Transfer and Advancement Act of 1995. Exceeding an OEL recommendation, therefore, is not the hazardous or violative condition, but rather that employees were exposed to harmful levels of a chemical. Moreover, using OELs to support the Agency's finding that a particular chemical exposure constitutes a recognized hazard is not very common. Only five such OSHAct Section 5(a)(1) citations referencing OELs were issued over the last two years.

I have enclosed a copy of a memorandum recently sent to our Regional Administrators that re-addresses our enforcement policy for respiratory hazards not covered by OSHA Permissible Exposure Limits in order to ensure a uniform enforcement policy. In it we have reminded them that recommended non-consensus occupational exposure levels such as TLVs are guidelines developed for industrial hygienists to be used as a supplement to a workplace safety and health program and are not meant to be enforced, in and of themselves, by government agents. To further ensure this policy is being followed, we will now require all General Duty Clause violations for workplace air contaminant hazards to be approved by the Regional Administrator. This guidance is also being transmitted to OSHA's State Plan Designees. We will be discussing our Federal policy with them during the next Occupational Safety and Health State Plan Association (OSHPA) meeting in Seattle, Washington at the end of January. As you know, State OSHA programs operate under authority of State law and, while required to be "at least as effective" as the Federal program, may have different Permissible Exposure Limits as well as different implementing policies and procedures.

I hope this provides the clarification you were seeking. If you have any further questions, please feel free to contact [the Office of Congressional and Intergovernmental Affairs at (202) 693-2000].

Sincerely,

John L. Henshaw

Assistant Secretary

[Corrected 09/29/2008]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace