Back to Federal guidance

Corrected Tables A and B for 1926 Subpart R, the Steel Erection Standard.

Summary A steel joist industry group identified errors in the steel erection standard’s erection-bridging tables. OSHA agreed that several spans and the meaning of “NM” were wrong and published corrected Tables A and B in this letter. The page includes struck original entries alongside corrected values and a June 2, 2005 correction note.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2002-12-19
Date issued
December 19, 2002
Status
Active
Status last verified October 9, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 19, 2002

R. Donald Murphy

Managing Director

Steel Joist Institute

[Recipient address omitted]

Re: Errors in Tables A & B of 29 CFR Part 1926 Subpart R (steel erection standard)

Dear Mr. Murphy:

This is in response to your letter of October 4, 2002, in which you ask that OSHA make several corrections to erection bridging Tables A and B in the new steel erection standard (29 CFR Part 1926 Subpart R). You note that in several instances the Tables erroneously indicate that certain joists require erection bridging. You also point out that the definition of the abbreviation "NM" is incorrect.

Response: We agree that there are several errors in Tables A and B. The Tables were originally designed for the proposed rule, which required bridging on all joists over 40 feet long. However, the final rule differs from the proposed rule in that only certain joists over 40 feet are required to have erection bridging. Errors were made in adjusting the Tables for the final rule; some spans in the tables were incorrectly identified and the note under the tables was not revised. There are also two typographical errors.

In addition, the definition of the abbreviation "NM" is incorrect; the correct definition is: "NM = diagonal bolted bridging not mandatory." The correct tables are printed below with the changes identified.

TABLE A — ERECTION BRIDGING FOR SHORT SPAN JOISTS

Joist Span
~~8L1~~ 8K1 NM
10K1 NM
12K1 23-0
12K3 NM
12K5 NM
14K1 27-0
14K3 NM
14K4 NM
14K6 NM
16K2 29-0
16K3 30-0
16K4 32-0
16K5 32-0
16K6 NM
16K7 NM
16K9 NM
18K3 31-0
18K4 32-0
18K5 33-0
18K6 35-0
18K7 NM
18K9 NM
18K10 NM
20K3 32-0
20K4 34-0
20K5 34-0
20K6 36-0
20K7 39-0
20K9 39-0
20K10 NM
22K4 34-0
22K5 35-0
22K6 36-0
22K7 40-0
22K9 40-0
22K10 ~~40-0~~ NM
22K11 ~~40-0~~ NM
24K4 36-0
24K5 38-0
24K6 39-0
24K7 43-0
24K8 43-0
24K9 44-0
24K10 NM
24K12 NM
26K5 38-0
26K6 39-0
26K7 43-0
26K8 44-0
26K9 ~~45-0~~ 44-0
26K10 49-0
26K12 NM
28K6 40-0
28K7 43-0
28K8 44-0
28K9 45-0
28K10 49-0
28K12 53-0
30K7 44-0
30K8 45-0
30K9 45-0
30K10 50-0
30K11 52-0
30K12 54-0
10KCS1 NM
10KCS2 NM
10KCS3 NM
12KCS1 NM
12KCS2 NM
12KCS3 NM
14KCS1 NM
14KCS2 NM
14KCS3 NM
16KCS2 NM
16KCS3 NM
16KCS4 NM
16KCS5 NM
18KCS2 35-0
18KCS3 NM
18KCS4 NM
18KCS5 NM
20KCS2 36-0
20KCS3 39-0
20KCS4 NM
20KCS5 NM
22KCS2 36-0
22KCS3 40-0
22KCS4 NM
22KCS5 NM
24KCS2 39-0
24KCS3 44-0
24KCS4 NM
24KCS5 NM
26KCS2 39-0
26KCS3 44-0
26KCS4 NM
26KCS5 NM
28KCS2 40-0
28KCS3 45-0
28KCS4 53-0
28KCS5 53-0
~~30KC53~~ 30KCS3 45-0
30KCS4 54-0
30KCS5 54-0

NM = diagonal bolted bridging not mandatory ~~for joists under 40 feet~~.

TABLE B — ERECTION BRIDGING FOR LONG SPAN JOISTS

Joist Span
18LH02 33-0
18LH03 NM.
18LH04 NM.
18LH05 NM.
18LH06 NM.
18LH07 NM.
18LH08 NM.
18LH09 NM.
20LH02 33-B0
20LH03 38-0
20LH04 NM.
20LH05 NM.
20LH06 NM.
20LH07 NM.
20LH08 NM.
20LH09 NM.
20LH10 NM.
24LH03 35-0
24LH04 39-0
24LH05 40-0
24LH06 45-0
24LH07 NM.
24LH08 NM.
24LH09 NM.
24LH10 NM.
24LH11 NM.
28LH05 42-0
28LH06 ~~42-0~~ 46-0
28LH07 ~~NM.~~ 54-0
28LH08 ~~NM.~~ 54-0
28LH09 NM.
28LH10 NM.
28LH11 NM.
28LH12 NM.
28LH13 NM.
32LH06 47-0 through 60-0
32LH07 47-0 through 60-0
32LH08 55-0 through 60-0
32LH09 NM through 60-0
32LH10 NM through 60-0
32LH11 NM through 60-0
32LH12 NM through 60-0
32LH13 NM through 60-0
32LH14 NM through 60-0
32LH15 NM through 60-0
36LH07 47-0 through 60-0
36LH08 47-0 through 60-0
36LH09 57-0 through 60-0
36LH10 NM through 60-0
36LH11 NM through 60-0
36LH12 NM through 60-0
36LH13 NM through 60-0
36LH14 NM through 60-0
36LH15 NM through 60-0

~~NM = diagonal bolted bridging not mandatory for joists under 40 feet.~~

We anticipate making these changes through a technical correction to the standard, and also noting the changes in our upcoming revision to the steel erection directive [CPL 02-01-034 (formerly CPL 2-1.34)].

We appreciate your bringing these problems to our attention. We value our cooperative relationship with SJI and appreciate the extraordinary amount of time and effort your organization has provided throughout the steel erection rulemaking process.

If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, [Office of Construction Standards and Guidance], fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Russell B. Swanson, Director

Directorate of Construction

[Corrected 6/2/2005]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace